Linkuri accesibilitate

Aventurile lui Baghirov la Chişinău


Eduard Bagirov

Uşurinţa cu care a evadat acesta ridică serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea justiţiei şi guvernării din Moldova.


Mai întîi omul e acuzat de organizarea unor acţiuni subversive, e bănuit de şubrezirea statalităţii moldoveneşti, e păzit cu străşnicie, apoi, cînd părea că va ajunge în puşcărie, e trimis în arest la domiciliu, de unde evadează cu o uşurinţă năucitoare şi le transmite de la Moscova salutări autorităţilor din Moldova. E vorba, fireşte, de bloggerul rus Eduard Baghirov care declară acum că va da în judecată autorităţile moldoveneşti şi că va scrie o carte despre aventurile sale din Chişinău.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:53 0:00
Link direct


Toată povestea asta a fost de la bun început învăluită în mister, şi, probabil, nimeni dintre simplii muritori nu va mai afla
niciodată cum anume a fost implicat scriitorul rus în evenimentele din aprilie 2009, cum anume a şubrezit el statalitatea moldovenească. Însă uşurinţa cu care a evadat acesta, după ce i s-au adus acuzaţii grave, ridică serioase semne de întrebare în ceea ce priveşte calitatea justiţiei şi guvernării din Moldova.

Simplii muritori habar nu au care e vina lui Baghirov, dar acum ei au toate motivele să se întrebe: dar cum e posibil ca un individ bănuit de comiterea unor acţiuni grave să fie lăsat să plece din ţară? Dacă înţeleg eu bine, arestul la domiciliu presupune existenţa unei monitorizări, ba chiar a unui paznic care să urmărească bănuitul. Şi unde au fost paznicii aceia cînd Eduard Baghirov pleca la Moscova? Au adormit buştean? Şi cum a trecut Baghirov frontiera de stat? Şi avea el oare vreun buletin de identitate cu sine?

Primul lucru care-ţi trece prin minte e că ori judecătorii moldoveni sînt naivi, ori că ei au decis astfel să scape de un proces care le putea crea probleme. Şi iată, liderul liberal, Mihai Ghimpu, presupune deja că Baghirov a fost lăsat să plece acasă, că s-au dat telefoane ca Baghirov să scape.

De la nivelul simplului muritor nu se poate vedea aşa ceva. Simplului muritor i se spune că bloggerul rus e dat în căutare generală. Ceea ce înseamnă că acuzaţiile care i-au fost aduse rămîn în picioare.

Aşa stînd lucrurile, e normal să ne aşteptăm ca procurorii moldoveni să lupte din răsputeri pentru recuperarea evadatului. Ei asta fac acum, nu?

Aşa sau altfel, societăţii civile ar trebui să i se explice cum anume a plecat Baghirov din Moldova, cum anume a fost monitorizat bloggerul aflat în arest la domiciliu, cine a impus arestul la domiciliu, şi cum vor fi pedepsiţi vinovaţii care
l-au scăpat pe presupusul mare protagonist din aprilie 2009. Aşteptăm explicaţiile cu mare interes.
XS
SM
MD
LG