Linkuri accesibilitate

26.10 - București: Încheierea reuniunii de la Bucureşti a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est


2,4 miliarde de euro pentru proiecte de infrastructură regională, plus 60 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului privat.








26 octombrie 2011

Actualitatea (Moderator: R.C. Cristea; reporter: Tania Radu)

Încheierea reuniunii de la Bucureşti a Pactului de Stabilitate pentru Europa de Sud-Est.

Ţările donatoarea şi-au făcut cunoscute proiectele de finanţare in regiune. Este vorba de proiecte propuse de ţările participante în pact şi care au fost selectate pentru a fin finanţate între 2001-2002.

În plan politic, s-a transmis ţărilor din regiune că rămân una din priorităţile comunităţii internaţionale, chiar şi după atentatele din 11 septembrie din Statele Unite. S-a propus o nouă abordare a problemelor acestei regiuni, urmând ca statele să se transforme din state asistate, cum au fost în prima fază a Pactului de Stabilitate, în state partener , în noua postură în care se află de state candidate la integrarea în Uniunea Europeană.

În plan economic, succesul conferinţei de la Bucureşti a fost subliniat de toată lumea. El s-ar traduce în primul rând în sumele promise de donatori pentru finanţarea proiectelor regionale, mai mari decât cele obţinute cu 18 luni în urmă la o conferinţă a donatorilor, la Bruxelles. Este vorba de 2,4 miliarde de euro pentru mai ales proiecte de infrastructură regională la care se adaugă 60 de milioane de euro pentru sprijinirea sectorului privat şi 500 de mii de euro care vor ajunge în Serbia, Croaţia şi Macedonia pentru problemele refugiaţilor.

România a fost selectată în această finanţare cu 10 proiecte dintr-un număr mult mai mare. Majoritatea vizează infrastructura; [...] proiectele cu valoare stric locală nu au fost luate în vedere în această fază de finanţare. Vor fi finanţate cu circa 500 de milioane de euro, peste 22 la sută din totalul fondurilor alocate, proiecte care vizează construirea coridoarelor de transport european 4 şi 9, care vor străbate România de la vest la est şi de la nord la sud, este vorba de centura câtorva oraşe situate pe aceste coridoare, de podul între România şi Bulgaria Vidin-Calafat, de amenajări în portul Constanţa, chiar de unele proiecte care vizează transportul energit şi utilităţi pentru câteva oraşe cu pondere economică şi demografică.
XS
SM
MD
LG