Ambasadorul Statelor Unite William Moser a spus că țara sa vrea un viitor pentru Moldova în care relațiile comerciale ale acesteia cu alte state să crească indiferent de ce se întâmplă în sfera politicului. Diplomatul american a făcut această declarație la o conferință dedicată aniversării de 5 ani de la înființarea Camerei de Comerț Americane în Moldova. Mai multe detalii de la Lucia Diaconu.
5 ani de la înființarea Camerei Americane de Comerț din Moldova
Ambasadorul american William Moser şi preşedintele Camerei Americane de Comerţ John Maxemciuk s-au arătat mulţumiţi de evoluţia relaţiilor între Statele Unite şi Moldova pe linia economică. Statisticile care au fost invocate de vorbitorii la conferinţă plasează Statele Unite în primele 5 ţări care investesc în Republica Moldova. În cifre, investiţiile americane în cei 20 de ani de existenţă a statului s-au ridicat peste 220 de milioane de dolari, ceea ce ar constitui aproximativ 9% din ponderea investiţiilor străine în Moldova.
John Maxemchuk a ţinut să vorbească şi despre ce fel de investiţii fac companiile americane în Moldova. „Sînt mai cu seamă investiţii pe termen lung în infrastructură şi producţie, deci lucruri care durează 8-10 ani pentru a recupera acele investiţii, ceea ce
înseamnă că investitorii au încredere că situaţia din Moldova se va îmbunătăţi pe termen mediu şi pe termen lung. De exemplu, Coca-Cola deschide o nouă uzină de îmbuteliere la Chişinău.”
În aprecierea sa, şeful ambasadei americane la Chişinău William Moser a spus însă că urmează să fie făcuţi şi alţi paşi: „Trebuie să ne asigurăm că împreună cu guvernul Republicii Moldova vom crea un mediu de afaceri în care toţi businessmenii din ţară ar putea să aibă parte de succes. Asta înseamnă un climat transparent, deschis şi de competiţie între oamenii de afaceri, astfel încît chiar dacă pierzi într-o zi, a doua zi să poţi să cîştigi.”
Dar iată ce le-a răspuns diplomatul ziariştilor care l-au întrebat dacă instabilitatea politică cu care se confruntă Moldova ar putea fi o piedică pentru investiţiile americane: „Ceea ce am învăţat noi din experienţa noastră în Statele Unite e că aceia care ocupă locurile în Guvern nu sînt importanţi pentru dezvoltarea relaţiilor comerciale. Important este ca relaţiile de comerţ să continue să crească fără a ţine cont ce partid este la putere şi noi vrem anume
acest lucru să fie realizat în Moldova. Noi vrem să avem parte de legislaţie care să lucreze în aşa fel încît legăturile să nu fie afectate de ceea ce se întîmplă la nivel politic în ţară.”
Despre obstacole nu s-au ferit însă să vorbească cei care i-au reprezentat pe investitorii străini la această discuţie cu jurnaliştii. Cristina Harea de la Horizon Capital Advisory este de părere că, pentru a atrage mai multe investiţii, eforturile autorităţilor trebuie să aibă în vedere trei domenii prioritare: „În primul rînd este reforma sistemului judiciar, care ar îngloba protecţia proprietăţii private, o a doua arie mai largă ar fi eliminarea barierelor birocratice de zi cu zi de care se ciocnesc atît afacerile mari cît şi cele mici, şi care ţin de un şir de lucruri foarte diferite de la licenţieri, certificări, controale şi aşa mai departe. Mai sînt şi alte direcţii cum ar fi facilitarea regimului de activitate pentru producători şi exportatori, că noi deseori vorbim că Moldova trebuie să-şi schimbe paradigma economică fiind una orientată mai mult spre producere şi export.”
La modul concret însă, cît priveşte schimburile economice între cele două ţări, Camera Americană de Comerț va face în continuare lobby pentru scoaterea Moldovei de sub amendamentul Jackson-Vanick, care interzice relaţiile comerciale între Statele Unite şi ţările fără o economie de piaţă. Vorbind la conferinţa de azi, ambasadorul american William Moser a spus că administraţia Obama susţine eliminarea acestei clauze pentru Moldova, dar că decizia finală aparţine Congresului Statelor Unite.