Linkuri accesibilitate

Monarhia în presa de la Bucureşti


Analiză, emoție, nomenklatură.



Trei comentatori se ocupa astazi de monarhie ca eventual proiect politic pentru România. In România Libera, Alina Mungiu-Pippidi isi reafirma admiratia pentru familia regala si, in acelasi timp, consideratia pentru eficienta multor monarhii din zilele noastre, fara sa fie totusi sigura ca o noua monarhie ar fi ceva la fel de reusit. In orice caz, taxeaza dur unele insinuari care s-au facut in aceasta perioada, si care s-au folosit intr-un fel de atitudinea presedintelui Traian Basescu. S-a vehiculat, de pilda, ca seful statului l-ar pune pe acelasi plan de vinovatie pe regele Mihai cu maresalul Ion Antonescu – ceea ce e „fals si ordinar”, spune Mungiu.

Revista presei româneşti
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:54 0:00
Link direct



Comentariul formuleaza o acuzatie mai degraba la adresa tuturor presedintilor Romaniei, de dupa 1989. Niciunul dintre ei nu a reusit sa fie degajat in relatia cu regele, in ciuda faptului ca erau alesi prin vot liber si, deci, legitimi. Alina Mungiu Pippidi crede ca ceea ce trebuie retinut este ca, citam, „Monarhia noastra a avut si bune si rele. Dar totalul este remarcabil, iar respectul nostru pentru institutia asta face parte din respectul fata de noi insine. (…) Avem ce sarbatori: am supravietuit fascismului si comunismului si depinde de noi ce vom face mai departe, daca vom fi tot republica veche sau, poate, cine stie, o monarhie noua pe radacini vechi”(am incheiat citatul).

Comentariul semnat de Radu Calin Cristea in Adevarul este un imn inaltat monarhiei si o etalare patetica a emotiei. Venirea regelui in parlament a fost, citam doar un singur pasaj, „ca o suspendare in sublim, ca o purtare pe ape limpezi si lin curgatoare”.

La polul opus scrie Mircea Marian in Evenimentul Zilei. El crede ca monarhia salveaza doar nomenklatura, plus un turnator al Securitatii (este titlul articolului). Turnatorul este Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, vechi colaborator al securitatii, care isi afiseaza masiv relatia apropiata de familia regala. Mircea Marian reaminteste detalii care pot pune intr-o alta lumina subita reconsiderare a monarhiei in Romania: decorarea de catre rege, pe rand, in anii din urma, a principalilor adversari politici ai presedintelui Traian Basescu: Adrian Nastase, Dinu Patriciu, Calin Popescu Tariceanu si, mai recent, Dan Voiculescu.
XS
SM
MD
LG