30 octombrie 2001
Actualitatea (Moderator: Radu Călin Cristea; corespondent: Sabina Fati).
Discursul dublu al PSD pe tema minorității maghiare.
În pofida mimării unor uşoare eschive, PSD nu se delimitează de acel controversat program social-democrat pentru Transilvania, lansat sîmbătă la Cluj de ministrul de interne Ioan Rus, asistat de mai multi miniştrii de origine ardelenească. Ministrul de justiţie Rodica Stănoiu, ieri, secretarul general al PSD Cozmin Guşă, astazi, n-au făcut decît să reconfirme sprijinul tacit al partidului de guvernamînt faţă de viziunea domnului Rus asupra relaţiei dintre romanii şi maghiarii din judeţele Harghita şi Covasna şi chiar mai mult decît atît. ca totul să fie şi mai clar, Vasile Puşcaş, negociatorul şef al Romaniei în relaţia cu UE a făcut astăzi un lung expozeu ce pare să sugereze aceleaşi deplasări de accente în relaţia partidului de guvernamînt cu UDMR.
Partidul de guvernamînt continuă să aibă un discurs dublu, atît faţă de minoritatea maghiară din Romania cît şi faţă de autorităţile de la Budapesta. Astfel, programul social-democrat pentru Transilvania, prezentat sîmbătă la Cluj de ministrul de interne Ioan Rus este susţinut şi argumentat la Bucureşti de conducerea partidului care pare să se mire de reacţia diplomaţiei ungare faţă de acest manifest în care domnul Rus dezvolta ideea că Ungaria vrea să controleze Transilvania din punct de vedere economic şi să o federalizeze. L-am întrebat pe Cozmin Guşă, secretar general al PSD, dacă împărtăşeşte această declaraţie şi dacă există date care să o confirme ?
C. Guşă: „E foarte greu de spus ce vrea Ungaria. Poate că ar trebui să fie mai clari anumiţi lideri de acolo relativ la dorinţele lor. Nu ştim foarte bine ce vrea nici cu legea statutului. Am făcut nişte propuneri, care au venit în întîmpinarea lor, n-au fost acceptate. Dorim să finalizăm pînă la finalul anului acesta nişte elemente care să facă posibilă aplicarea legii în Romania.Vedem că aceste propuneri ale noastre nu sunt luate în seamă, or, aici, aşa cum am spus, treburile sunt foarte clare: această lege nu se poate aplica decît dacă noi suntem de acord cu ea.”
Secretarul-general al partidului de guvernamînt a ţinut să sublinieze că legea statutului maghiarilor de peste graniţe, lege adoptată la Budapesta în vară, prin care maghiarii din statele vecine Ungariei se vor putea bucura de o serie de avantaje economice şi culturale pe teritoriul Ungariei nu va putea fi aplicată dacă autorităţile budapestane nu acceptă propunerile părţii romane.
Adrian Năstase a lansat doua propuneri pentru rezolvarea divergenţelor legate de legea statutului: una referitoare la posibilitatea obţinerii legitimaţiei de maghiar pe baza legitimaţiei UDMR şi cealaltă care vine în întîmpinarea unei propuneri mai vechi a premierului ungar, vuizînd modificarea unui acord încheiat între Bucureşti şi Budapesta care prevede posibilitatea ca doar 8000 de persoane din Romania să lucreze pe o perioadă limitată în Ungaria, astfel încît numărul prevăzut să crească sau să nu mai fie limitativ. [...]
L-am întrebat pe secretarul general al PSD, Cozmin Guşă cum vede evoluşia relaţiilor cu UDMR, pornind de la faptul ca liderii UDMR cer modificarea acestui manifest.
C. Guşă: „Noi nu discutăm cu UDMR-ul despre anumite lucruri care se întimplă în organizaţiile judeţele ale dînşilor. Raportarea se face la nivel central şi s-a întîmplat acest lucru de mai multe ori şi de asemenea nu am cerut niciodată socoteală UDMR-ului pentru anumiţi membri UDMR, din zona excesivă, din zona ultra naţionalistă pe c are dînşii îi acceptă încă în Uniune. Deci nu cred că am avut niciodată un dialog pe această temă cu dînşii.”
Cozmin Guşă, secretarul-general al PDSR a încercat să demonstreze că programul social democrat pentru Transilvania, prezentat la Cluj de ministrul de interne, Ioan Rus este unul pozitiv şi integrator, dar că documentul va fi dezbătut şi eventual modificat în forurile de conducere ale partidului.