Linkuri accesibilitate

Nu ducem lipsă de zvonuri, doar de o decizie limpede și clară


Dumitru Diacov: „Trebuie să creăm condiții să se ajungă la compromisul necesar”.






Evenimentele care au avut loc recent în Legislativ ar putea duce la o nouă configurare pe scena politică. Declarația apartine premierului Vlad Filat. Analişti politici, insa, sunt de parere ca negocierile dintre comunisti şi democrati privind alegerea şefului statului nu vor avea niciun rezultat. Amintim ca Parlamentul a stabilit data primului tur de alegeri prezidenţiale, care va avea loc pe 18 noiembrie. Ar putea fi aceasta saptamana una decisivă din punct de vedere politic? Partidul Democrat ar vrea să convoace şedinţa Consiliului Alianţei pentru Integrare Europeană. Liberal-democraţii admit, însă, că ar putea să nu participe la şedinţă. Asta pentru că, spun ei, democraţii continuă să negocieze pe furiş cu PCRM. Se presupune ca ar putea începe negocierile dintre cele doua fractiuni în vederea alegerii şefului statului. De la Dumitru Diacov, presedintele fractiunii PD incercam sa aflam cum poate fi depăşită criza politică?

Interviul dimineții la Europa Liberă: cu Dumitru Diacov despre divergențele din AIE și dificultățile alegeriii președintelui R. Moldova
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:38 0:00
Link direct


Dumitru Diacov: „Criza politică poate fi depăşită prin înţelepciune, toleranţă, compromis. Lupta corp la corp nu duce decât la nimicirea concurenţilor, lucru care se
întâmpla din când în când în Republica Moldova. Ceea ce trebuie să facem acum este să alegem preşedintele, ca să ieşim din această criză, această situaţie stupidă. Acest lucru poate fi realizat numai prin compromis, prin dialog, prin înţelegerea momentului că anume cu aportul fiecăruia această chestiune poate fi rezolvată.”

Europa Liberă: Spuneaţi că sunteţi gata să negociaţi cu oricine, numai să rezolvaţi problema alegerii şefului statului?

Dumitru Diacov:
„Spuneam că sunt gata sa negociez şi cu diavolul, este aşa o expresie. Asta înseamnă că suntem gata să găsim soluţia finală, să discutăm. Nu se pune problema că uite PD este gata să se ducă cu comuniştii. PD-ul nu poate rezolva cu comuniştii nimic, AIE nu are suficiente voturi. Iată din această ecuaţie trebuie să ieşim, trebuie de căutat un compromis. Pentru alegerea preşedintelui e nevoie de un efort comun..”

Europa Liberă: Care din partidele din AIE cochetează cu PCRM?

Dumitru Diacov:
„Au încercat toţi, ca să folosească potenţialul care este acolo. Dar toţi înţeleg că această cochetare trebuie să fie una transparentă, o discuţie deschisă, o încercare de a găsi soluţii în faţa publicului. Când cochetezi cu comuniştii, ei întotdeauna te pun în situaţia în care, unul cochetează şi apoi celălalt doreşte să cocheteze.”

Europa Liberă: Parcă ar fi început aceasta cochetare liderul PLDM, Vlad Filat, ca apoi să se ajungă iarasi de unde s-a pornit de la PD. Acum acest vot pentru vice-speakerul Parlamentului ar putea să însemne şi o resetare a unei noi coaliţii?

Dumitru Diacov:
„Nu, asta înseamnă un răspuns la o situaţia complicată. O încercare de a ieşi dintr-o situaţie şi de a pune oponentul în altă situaţie de a căuta un răspuns. Aceste mici competiţii nu duc la nimic altceva decât pierdere de timp. Este absolut clar că o soluţie trebuie găsită în cadrul actualei guvernări, plus încercarea de a convinge sau de a pune în situaţie comuniştii să voteze.”

Europa Liberă: Dvs, deputatii din PD, l-aţi votat pe domnul Reşetnikov, deputat PCRM, în funcţia de speaker, în speranţa ca comuniştii vor vota pentru preşedinte şi anume pentru candidatura înaintată de către AIE?

Dumitru Diacov:
„Eu nu l-am votat, m-am abţinut de la vot. Dar asta nu înseamnă că cei care l-au votat au încălcat careva reguli. Această funcţie a fost rezervată pentru fracţiunea PCRM. A fost oferită de către AIE, era absolut clar că fracţiunea PCRM este în drept să-şi desemneze reprezentantul în această funcţie. Prin urmare, a fost o mică şmecherie votarea sau nevotarea acestei candidaturi. Este absolut decizia PCRM, fractiune care a pretins la cota sa în acest prezidiu.”

Europa Liberă: Dar dacă să o spunem pe şleau, se observă foarte evident tensiunile din cadrul AIE. Deocamdată nici nu se ştie daca va fi convocată şedinţa Alianţei sau a consiliului AIE. Unul dintre lideri zice A, altul zice B . Ce să înţelegem?

Dumitru Diacov:
„Nu este prima situaţie când s-au făcut declaraţii mai aprinse. A fost o stare de spirit destul de emoţională pentru mai mulţi reprezentanţi ai AIE. Au răsunat diferite declaraţii, o să treacă ceva timp şi eu cred ca Alianţa se va convoca.”

Europa Liberă: Când? Azi-luni, mâine – marţi?

Dumitru Diacov:
„Vom discuta cu colegii şi vom propune convocarea consiliului Alianţei zilele acestea, cel târziu miercuri trebuie sa aibă loc şedinţa Alianţei înainte de şedinţa în plen a Parlamentului.”

Europa Liberă: Totuşi ce se întâmplă cu AIE? Unii mai că îi pun capacul, zic că e o coalitie moartă.

Dumitru Diacov:
„Eu nu m-aş grăbi să-i pun capacul. Odată ce există guvernul - Alianţa există. Nimeni nu şi-a
Odată ce există guvernul - Alianţa există.

retras miniştrii din guvern. Din lipsa de soluţii viabile există şi această nervozitate, însă eu vreau să fiu optimist şi sper că până la urmă ne vom aşeza la masa, vom discuta şi vom încerca să găsim acea soluţie multaşteptată.”

Europa Liberă: Admiteţi o înţelegere între PD, PL şi PCRM pentru destituirea guvernului?

Dumitru Diacov:
„Este ceva foarte teoretic. În cadrul AIE nu s-au discutat astfel de lucruri.”

Europa Liberă: De ce nu se purcede la înaintarea candidaturilor la funcţia supremă în stat?

Dumitru Diacov:
„Pentru că acest lucru se doreşte să fie un exercițiu foarte serios, asigurat cu 61 de voturi. Până nu
Până nu există certitudinea că există 61 de voturi nu cred că vor exista mulţi entuziaşti care să defileze în postura de candidaţi.

există certitudinea că există 61 de voturi nu cred că vor exista mulţi entuziaşti care pur şi simplu să defileze în postura de candidaţi. De aceea, presupun că această chestiune va fi rezolvată în ultimele zile.”

Europa Liberă: Dacă această incertitudine planează şi în continuare iţele se vor încâlci si mai mult sau poate se vor descâlci?

Dumitru Diacov: „Cu cât mai mult se tărăgănează, cu atât mai multe şanse sunt ca se va umbla cu codiţa şi a încurca. Este clar că pot apărea nişte momente specifice, dar cred ca pana la urmă nu se va produce vreo regrupare care să rezolve problema alegerii preşedintelui.

Bun, se vorbeşte
Noi nu ducem lipsa de zvonuri, ducem lipsă de o decizie clară, finală.

despre candidaturi din afara Parlamentului, candidaturi care ar veni şi din zona persoanelor care au avut afiliere de partid. Vom vedea, pana la urmă. Nu vreau să torn benzină pe foc. Pana la urmă trebuie să fie o soluţie coordonată şi discutată cu toata lumea. Noi nu ducem lipsa de zvonuri, ducem lipsă de o decizie clară, finală.”

Europa Liberă: Credeţi că varianta cu un candidat neutru pentru functia de sef al statului ar putea să limpezească apele?

Dumitru Diacov:
„Dacă acest candidat aduce şi voturi şi aduce şi o garanţie de stabilitate politică. Sigur că prea multe se cer, garanţii, voturi, dar este absolut clar că va exista această cerinţa, din partea unora sau altora. Altminteri trebuie să căutăm alte candidaturi.”

Europa Liberă: Alte candidaturi... De unde?

Dumitru Diacov:
„Din zona politică, dacă această persoană neutră nu asigura voturi şi o neutralitate reală în perspectivă, ceea ce noi dorim să fie preşedintele. În cazul în care nu este o persoană politică clar, în cazul nostru domnul Lupu, aşa cum am vorbit, este produsul Alianţei şi a unei construcţii politice foarte clare, în toate celelalte cazuri candidaţii trebuie să fie absolut neutri şi cu garanţii de neutralitate pe viitor.”

Europa Liberă: Ati vociferat că propuneţi un orar pentru întrevederile cu PCRM. Comunistii spun că nu a fost nicio propunere din partea PD-lui.

Dumitru Diacov:
„Încă nu s-a ajuns la o finalitate. Discuţiile de vineri au schimbat puţin vectorul discuţiilor. Sperăm că de astăzi vom pune în discuţii deja modalitatea cum ne vedem, cum discutăm.”

Europa Liberă: Aţi înţeles foarte clar ce vor comuniştii?

Dumitru Diacov:
„Eu înţeleg, dar nu vreau să tirajez. De ce? Vreau comuniştii să participe la votarea preşedintelui. Nu este un secret că opoziţia întotdeauna vrea să creeze probleme pentru guvernare. Asta se întâmplă şi în ţările avansate, pur şi simplu se folosesc alte metode.”

Europa Liberă: Chiar daca se vorbeşte foarte mult că rezultatul unor eventuale alegeri anticipate nu va schimba foarte mult ecuaţia, totuşi unii insistă să se ajungă la anticipate?

Dumitru Diacov:
„O să le pară foarte rău după alegeri.”

Europa Liberă: Cine şi-ar dori cel mai mult un scrutin parlamentar anticipat?

Dumitru Diacov:
„Acest lucru aproape ca se vede cu ochiul liber, dar se va vedea şi pentru ceilalţi. Nu vreau acum să fiu persoana care arată cu degetul. Eu şi cu PD dorim să alegem preşedintele, să evităm alegerile anticipate, să creăm condiţii pentru activitatea de trei ani de zile, să creăm premise pentru o stabilitate durabilă, să facem ca Republica Moldova să fie un partener serios. Au obosit alegătorii, au obosit partenerii noştri externi şi eu vă asigur că au obosit şi cei care se ocupă de partidele politice în Republica Moldova. Unii, dar alţii numai prin aceste dezbinări speră să-şi rezolve problemele.”

Europa Liberă: Până la urmă AIE este gata să facă un compromis rezonabil cu PCRM-ul în aceste negocieri?

Dumitru Diacov:
„Cuvântul cheie este „rezonabil”. Pe măsură ce comuniştii vor fi gata să caute un compromis, eu cred că colegii in Alianţă vor fi şi ei gata să accepte acest compromis. Depinde cât de rezonabili vor fi comuniştii. Bun, sunt şi probleme specifice legate de situaţia PCRM, de atmosfera de acolo. Drept că şi în Alianţă există nişte lucruri nesimple.”

Europa Liberă: Această lipsă de coeziune în cadrul AIE vă joacă festa?

Dumitru Diacov:
„Eu cred că lipsa de coeziune în orice alianţă creează probleme. Alianţa actuală nu poate fi exclusă din această situaţie.”

Europa Liberă: O eventuală participare într-o forma sau alta la guvernare a comuniştilor ce ar putea să presupună?

Dumitru Diacov:
„Noi acum vorbim despre participarea comuniştilor la alegerea preşedintelui. Nu vorbesc şi nici nu mă gândesc la participarea altor partide la guvernare. Bun, e posibil să adere careva deputaţi de acolo sau de dincolo la o nouă construcţie, teoretic vorbesc. Se va vedea, asta depinde de situaţia şi de atmosfera din partidele politice.”

Europa Liberă: Dumneavoastră cât de sigur sunteţi că pe 18 noiembrie va fi ales preşedintele statului?

Dumitru Diacov:
„Nu ştiu dacă pe 18, dar eu spun că 55 la 45, că va fi ales preşedintele, însă sigur că depinde de situaţie.”

Europa Liberă: Mai vorbiţi şi despre remanieri în cadrul guvernului sau s-a pus punct acestei dispute?

Dumitru Diacov:
„Nu cred că e timpul să vorbim acum despre remanieri. Eu cred ca ele nici nu vor fi operate. Cred ca procesul de alegere a preşedintelui poate fi condiţionat într-un fel de remanierile din componenţa guvernului. Aceste lucruri trebuie făcute împreuna.”

Europa Liberă: Condiţionările ar putea veni din partea PLDM-ului?

Dumitru Diacov:
„Din partea PLDM, PCRM, PD… N-are importanţă. Aceste lucruri trebuie acceptate, toată lumea are loc pentru mai bine, de a participa la guvernare. Acei care vor vota, pot să condiţioneze şi ei, să vină cu sugestii. Aceste lucruri trebuie acceptate, asta este compromisul. Compromisuri mai serioase, de ordin ideologic sau strategic cred ca vor fi mai greu de acceptat.”

Europa Liberă: Unde merge Moldova, pana la urmă?

Dumitru Diacov:
„Greu de răspuns. Moldova, din păcate, a calcat de două ori pe aceeaşi greblă, suntem la un metru sau doi de a calca a treia oară. E de dorit să evităm, să luăm calea corectă.”

Europa Liberă: Vorbiţi fiecare cu punctul său de vedere, nu aveţi nici limbaj comun, nici consens nu găsiţi in cadrul AIE...

Dumitru Diacov:
„În ce mă priveşte, eu mă strădui să nu creez probleme pentru Alianţă, pentru parteneri. Asta nu
Trebuie să creăm condiţii ca lumea să găsească compromisul necesar.

înseamnă că sunt absolut fericit. Am pretenţii şi faţă de prestaţia noastră, am pretenţii şi faţă de prestaţia colegilor mei, consider neserios comportamentul opoziţiei. Asta este, acum suntem într-o situaţie destul de complicată şi nu trebuie să speculăm. Trebuie să creăm condiţii ca lumea să găsească compromisul necesar.”

Europa Liberă: Colegul dvs de partid,Vlad Plahotniuc negociază separat cu anumiţi deputaţi comunişti?

Dumitru Diacov:
„Nu pot să spun că el negociază separat. Noi toţi ne intâlnim, discutăm. O discuţie de 3 minute în Parlament asta nu înseamnă că cineva negociază cu cineva. Totul se face de comun acord, nu poate cineva separat să ia decizii pentru partid.”

Europa Liberă: Dvs. personal când aţi discutat ultima dată cu domnul Voronin şi despre ce?

Dumitru Diacov:
„Nu pot să spun când a fost discuţia. A fost un scurt schimb de păreri. Domnul Voronin nu participă la negocieri în sensul adevărat al cuvantului...”

Europa Liberă: Nu vrea, trişează?

Dumitru Diacov:
„Nu vrea, condiţionează, vrea să vadă guvernarea în genunchi în faţa propriului partid.”

Europa Liberă: Eu greu, nu?

Dumitru Diacov:
„Nu este uşor...”
XS
SM
MD
LG