Linkuri accesibilitate

Pro-europenii Moldovei sînt oameni energici, creativi, întreprinzători (M. Lazurcă)


Romania - press newsstand, Mar2009
Romania - press newsstand, Mar2009

Viitorul UE pare a fi acela al unui club al datornicilor (T. Gallagher)



Săptămânalul 22 publică două articole dedicate situației politice din Republica Moldova. Amandouă fac referire la cel mai recent sondaj de opinie. Vitalie Ciobanu constată ca a scazut entuziasmul moldovenilor fata de ideea integrarii europene de la 70% la 59% si ca in tara de peste Prut se disting tot mai bine liniile de rezistenta conservatoare, patriarhala, chiar intoleranta: o menora evreiasca a fost distrusa anul trecut de un grup autointitulat de militanti “crestin ortodocşi”; biserica ortodoxa a obtinut excluderea din programa scolara a unei materii care permitea o bruma de educatie sexuala; iar o lege antidiscriminare a recoltat manifestatii publice de protest care, scrie Vitalie Ciobanu, „ne-au oripilat prin caracterul lor agresiv-obscurantist” şi, in final, au facut guvernul sa retraga proiectul. Asemenea lucruri ridica temerea ca batalia nu se va limita la cele doua tabere, pro-europeni si comunisti, ci s-ar putea muta inauntrul societatii moldovenesti, ceea ce ar deschide calea unor guvernari autoritariste.

Rezultatele sondajului de opinie realizat de IMAS si IDIS Viitorul sunt citite in revista 22 mult mai optimist de ambasadorul român la Chişinău, Marius Lazurca. Diplomatul considera ca sustinerea proiectului de integrare europeana este remarcabila, chiar daca tara se gaseste in situatia de neinvidiat pe care şi Romania o avea inaintea aderarii: trebuie sa munceasca pentru viitor, să investeasca in fructele de maine, sa-si convinga cetatenii sa aiba rabdare si sa cautioneze pe mai departe eforturile de europenizare ale liderilor guvernamentali. Ambasadorul roman mai remarca si cine sunt pro-europenii Moldovei: oameni energici, creativi, intreprinzatori, care-si doresc un mediu economic mai competitiv si mai liber, o educatie mai buna, un sistem judecatoresc emancipat de coruptie sau influenta politica.

Tom Gallagher se alătură acestor comentarii cu o analiza privind soluțiile Uniunii Europene la criza economica. Articolul sau din revista 22 identifica greselile liderilor europeni si vorbeste despre , citam, “falimentul proiectului european in forma sa centralizata si francofila”. “Mai mult ca niciodata, scrie Gallagher, viitorul Uniunii Europene pare a fi acela al unui club al datornicilor, care se bazeaza, pentru a-si mentine nivelul de trai cu care s-au obisnuit, pe zana cea buna – intruchipata de China sau de Statele Glofului. Cu siguranta, eurocratii nu au fost in toate mintile cand si-au inchipuit ca asa functioneaza lumea” (am incheiat citatul din comentariul lui Tom Gallagher).
XS
SM
MD
LG