Linkuri accesibilitate

Plăcerea lecturii unui scriitor iscusit


De vorbă cu Cristian Ciobanu, (manager de proiect într-o organizație internațională) despre cărțile care descriu absurdităţile din perioada interbelică.




Cristian Ciobanu: „Înainte eram foarte pasionat de science-fiction, dar cu vârsta mi-a trecut. Acum îmi plac
cărţile cvasi-istorice sau autobiografii bazate anume pe perioada interbelică.”

Europa Liberă: De ce anume perioada interbelică?

Cristian Ciobanu:
„Era o perioada de incertitudine, naţionalisme, erau oameni care erau împotriva acestor curente şi cum încercau să găsească alinare în alte domenii. Şi asta a fost ca o infuzie şi în literatura din perioada ceea, se simte perioada asta tensionată, combinată cu frumuseţe.”

Europa Liberă: Dar cum te îmbogăţesc aceste lecturi?

Cristian Ciobanu:
„Nu citesc ca să aflu ceva nou. Lectura pentru mine e mai mult o chestie care mă face să simt, să văd sau să-mi imaginez ceva. E ceva personal, pentru plăcerea proprie.”

Europa Liberă: Literatura documentară o pui înaintea literaturii artistice?

Cristian Ciobanu:
„Nu fac o ierarhie anume. Daca citesc o carte academică şi apoi vreau sa mă relaxez, citesc ceva care se citeşte mai uşor. Kurt Vonnegut tare îmi place. Şi tot recent am început să-l citesc pe Sergey Dovlatov. Amândoi vorbesc despre absurditate. Vonnegut vorbeşte despre absurditatea începând cu al doilea război mondial, pe când Dovlatov descrie absurdităţile din Uniunea Sovietică. Nu vreau să fie asta politică, sunt absurdităţi de zi cu zi, dar când scrie despre ele un scriitor iscusit, ele devin mai evidente şi se vede mai bine ironia şi absurditatea din viaţă în general.”
XS
SM
MD
LG