Linkuri accesibilitate

Democrat-liberalii și „schemele de colectat voturi” (România liberă)


Economia românească și considerații pe timp de criză (Evenimentul zilei).





Evenimentul zilei publica astazi stirea ca premierul Vlad Filat s-a intalnit la Moscova cu Alexei Miller, seful Gazprom, si a discutat despre o scadere a pretului la gazele naturale, pentru urmatorii doi ani. Un indiciu in acest sens a fost dat ieri, cand ministrul economiei moldovene, Valeriu Lazar, a vorbit la randul sau desprte un prêt mai mic decat cel actual.

Gabriel Gachi semneaza tot in Evenimentul zilei o analiza pe teme economice. Ea porneste de la nemultumirea ca actualul guvern nu se gandeste nici acum, in al doisprezecelea ceas, sa reformeze economia de stat cu pierderi, ci inventeaza noi taxe, incercand sa adune bani de la contribuabili. Economia romaneasca indeplineste, de la un timp, la limita exigentele Fondului Monetar International doar pentru ca are si un sector privat. Practic, din 2 lei adunati ca profit in sistemul privat, 1 leu se duce pentru acoperirea gaurilor din sistemul economiei de stat. Guvernul democrat-liberal condus de Emil Boc nu este cu nimic mai breaz decat cele dinainte: a promis ca va reforma si privatiza companiile cu pierderi, dar intarzie sa o faca, mereu cu ochii la interesul clientelei de partid, care nu poate fi suparata inainte de alegeri, arata Gabriel Gachi.

Criza este elementul care impiedica si clarificarea scenariilor pentru perioada post electorala – observa comentatorii presei de la Bucuresti. In Romania libera, Camil Roman vede doua variante posibile: Uniunea Social-Liberala – alianta opozitiei – sa castige cu peste 50%, sau sa castige, dar fara majoritate. In oricare situatie, doi ani de guvernare in conditii de criza pot eroda enorm, impedicand orice predictii. In opinia sa, e si bine ca nu e timp de aruncat in arena prezidentiabili pentru alegerile de sef de stat din 2014. Daca nu apare o forta politica noua, partidele politice actuale vor continua sa actioneze sub sindromul Basescu: opozitia va promova un campion in lupta antiBasescu, iar puterea, va amana sa decida poate intra in intimidantul rol al actualului presedinte.

Alina Mungiu Pippidi identifica trei scenarii, de asemenea in Romania libera, celor doua de mai sus le adauga varianta in care democrat-liberalii reusesc sa se mentina la putere, cu ajutorul unei „scheme de colectat voturi”. Ea ar putea fi o miscare populara, care sa culeaga toate grupurile in deriva: taranisti rataciti, tineret fundamentalist ortodox, stangă uneperista sau grupuri populiste cum sunt cele din jurul lui Dan Diaconescu sau Gigi Becali – enumera Mungiu. Este interesant ca pentru autoarea acestui articol acesta este si scenariul cel mai creditat.
XS
SM
MD
LG