Dacă facem o retrospectivă a evenimentelor din ultimii 2-3 ani, ajungem la concluzia că Moldova este în mod continuu ținta diversiunilor. După regretabilele evenimente din 7 aprilie 2009, au urmat „clonarea” unora dintre cele mai tirajate ziare, iar vara aceasta s-au preluat, prin așa-zisul atac de tip raider, acțiuni de la unele din cele mai importante bănci din Moldova.
Diversiunile sunt acţiuni de provocare puse la cale de „tehnologii politici” îndreptate împotriva maselor pentru a le manipula: de a le sustrage atenția de la mizeria în care trăiesc zi de zi, de la problemele grave legate de migrație și natalitate scăzută, de la prețurile exorbitante, de la lipsa locurilor de muncă, de la lipsa elementarelor condiții de trai pentru tinerele familii...
Aceste diversiuni sunt făcute cu scopul de a destabiliza situația social-politică, astfel ca partenerii noștri europeni să-și piardă încrederea în noi, iar electoratul să-și piardă încrederea în partidele din cadrul AIE - aruncîndu-se din nou în brațele comuniștilor sau luînd calea pribegiei. Atît timp cît cetățenii nu se simt în siguranță, nu poți să-i convingi să rămână în țară.
Voronin declara recent că Basarabia, odată cu anul 1812, s-a transformat din provincie înapoiată - într-o regiune dinamică. La anul viitor se vor împlini exact 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus și eu mă întreb cum de s-a ajuns de la „regiunea dinamică” la cea mai săracă țară din Europa?