Linkuri accesibilitate

Raport în Cogresul american: China şi Rusia spionează cel mai mult Statele Unite


În spaţiul cibernetic este mai greu să te aperi decît să „ataci”.




Într-un raport prezentat in Congresul american, agenţiile americane de informaţii arată, într-un limbaj care nu lasă loc interpretărilor, că China şi Rusia sunt ţările care spionează cel mai mult economic Statele Unite. Raportul nu face o evaluare a ceea ce înseamnă, din punct de vedere financiar, această situaţie, dar spune că „reţelele de computere dintr-o mulţime de agenţii guvernamentale, companii particulare, universităţi şi alte instituţii, toate care au baze de date economice importante şi sensibile, sunt ţintele spionajului cibernetic”. Potrivit raportului, China este unul dintre actorii cei mai importanţi pe scena spionajului economic, iar serviciile secrete ruseşti desfăşoară o gamă largă de acţiuni pentru a aduna informaţii americane economice şi tehnologice. Mai multe de la Oana Serafim.

Potrivit relatărilor din presa internaţională, unul din exemplele aduse de raportul prezentat în Congresul american de 14 agenţii de informaţii este cel al companiei Google care, în răstimp de doi ani, a fost ţinta unor atacuri cibernetice din partea Chinei.
Guvernele Chinei si Rusiei şi serviciile lor de informaţii, scrie raportul, apelează la hackeri, de obicei din alte ţări, pentru a-şi mări capacitatea de acces la informatii economice şi de tehnologie americane şi pentru a nu se şti exact care este sursa atacului.

Chiar si ţări considerate aliate ale Statelor Unite apelează la acest tip de operaţiuni, mai scrie raportul citat de „New York Times”.
Sînt interesate de informaţiile economice şi tehnologice americane nu numai guvernele altor ţări, dar si companii străine, grupări ale crimei organizate şi agenţi independenţi. Potrivit studiului, informaţiile căutate sunt din domeniul informaticii şi tehnologiei comunicaţiilor, cele legate de zăcămintele naturale , tehnologiile ecologice, cercetarea medicală şi farmaceutică şi bineînţeles tehnologia militară. Aici cele mai „interesante” pentru spioni sunt sistemele maritime, vehiculele aeriene fără pilot tehnologiile de aviatie şi spaţiale.

Raportul vorbeşte despre un truism al spaţiului cibernetic – este mai greu să te aperi decît să „ataci” . Situatia nu este numai un pericol pentru evoluţia economiei americane, pentru care tehnologiile de virf sunt extrem de importante – dar şi pentru securitatea naţională, scrie raportul, căci transferul ilicit de tehnologie militară către state ostile Americii precum Coreea de Nord sau Iranul, poate pune în pericol militarii americani şi pe cei ai ţărilor aliate Americii.

„Washington Post” citează o declaraţie de răspuns la acest raport a purtătorului de cuvînt al ambasadei Chinei la Washington, Wang Baodang, care respinge datele raportului şi spune că dimpotrivă, Statele Unite sunt cele care ar încerca să ajungă la date sensibile ale companiilor chineze. Ambasada Moscovei la Washington nu a vrut să comenteze raportul, scrie „Washington Post”.
XS
SM
MD
LG