Linkuri accesibilitate

Poliţistul fragil


E un soi de încrîncenare periculoasă care pluteşte aici în aer de ani de zile, care ne otrăveşte viaţa de zi cu zi.





Mărturisesc că demult nu am simţit atîta milă pentru un poliţist ca săptămîna trecută. Mă refer, fireşte, la confruntarea din centrul capitalei dintre un aparător al ordinii publice şi un cetăţean agresiv. Ei bine, cetăţeanul acela, care părea debusolat de-a binelea, l-a boţit literalmente pe poliţistul care, surpriză!, s-a dovedit a fi mult prea fragil pentru specificul meseriei sale. L-am văzut pe acel biet poliţist însîngerat, umil, trist, povestindu-le ziariştilor cum a fost agresat de omul revoltat. Cu adevărat, naşa slujba i opasna i trudna!

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:49 0:00
Link direct


Incidentul cu pricina mi-a provocat sentimente amestecate. M-a speriat niţel ieşirea necontrolată a agresorului. Acesta mustea de ură şi nu cred că simpla confiscare a numărului de înmatriculare e un motiv care să te facă să sari cu pumnii la poliţişti. E un soi de încrîncenare periculoasă care pluteşte aici în aer de ani de zile, care ne otrăveşte viaţa de zi cu zi, dar, fireşte, cuvîntările traseiştilor politici ne interesează mai mult decît starea de spirit a oamenilor simpli.

M-a uluit, pe de altă parte, şi fragilitatea poliţistului. Mi se pare că un apărător al ordinii publice ar trebui să fie mai puternic, mai pregătit să înfrunte situaţiile neprevăzute. Şi atacul cetăţeanului bizar nu era cel mai mare pericol care i se putea întîmpla. Uite însă că poliţistul nostru nu s-a putut apăra. Păcat.

Uitîndu-mă la bietul poliţist, bătut şi însîngerat, mi-am amintit dintr-odată de un sfat pe care mi l-a dat acum cîţiva ani un sectorist. Acesta mi-a spus că nici o poliţie nu mă va ajuta, dacă n-o să mă ajut eu însumi şi m-a sfătuit să frecventez sala de fitness. Acum îmi dau seama că nu ar strica şi unii apărători ai ordinii publice să tragă la fiare.

În final, un alt amănunt care mi s-a părut uşor ciudat. Într-o emisiune, difuzată imediat după incidentul sus-pomenit, un reprezentant al Poliţiei zicea că mass-media a cam şifonat imaginea poliţiei şi a tras concluzia: „ESTE TIMPUL SĂ RIDICĂM IMAGINEA POLIŢIEI!”

Impresia mea e că nu atît mass-media, cît experienţa personală a oamenilor simpli a umbrit imaginea poliţiei. Iar dacă e timpul să fie îmbunătăţită imaginea poliţiei, să se ocupe mai cu seamă poliţia însăşi de imaginea sa. Prin fapte bune. Atunci mass-media o va ridica în slăvi.
XS
SM
MD
LG