Linkuri accesibilitate

Produse dubioase pentru concetăţeni


Nu poţi să-i fraiereşti la nesfîrşit pe unii membri ai comunităţii şi să le ceri altora să fie corecţi cu tine.





Vasăzică, anii trec, năravurile rămîn. Multă lume, cred, a aflat că mormane de produse cu termen de valabilitate expirat se vindeau în unele centre comerciale din Chişinău şi din Bălţi. Unora le expirase termenul acum 4 ani! Mie mi s-a părut foarte interesantă precizarea consilierului ministrului de interne şi anume aceea că în depozitul unei firme de producere a conservelor au fost surprinşi nişte lucrători harnici care răzuiau de pe unele produse termenul de valabilitate expirat şi aplicau un nou termen, fals şi mincinos.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct


Încerc să mi-i imaginez pe aceşti lucrători care, nu-i aşa?, sînt nişte concetăţeni de-ai noştri. La ce se gîndesc oare compatrioţii aceştia în momentul în care aplică termenul de valabilitate fals pe produse? Ce idei le licăresc prin minte? Cum se simt ei în societatea noastră? Cum îşi văd viitorul aici, în ţara oamenilor frumoşi şi harnici, vorba unui fost mare guvernant. Sincer, sînt foarte curios să ştiu ce simt aceşti omuleni. Şi asta pentru că se presupune că toţi noi împreună construim ceva, că făurim o ţară.

Eu cred că aceşti concetăţeni de-ai noştri nu realizează încă un fapt elementar şi evident. Nu poţi să-i fraiereşti la nesfîrşit pe unii membri ai comunităţii şi să le ceri altora să fie corecţi cu tine. Într-o asemenea societate, care pare mai curînd junglă, cineva te va potcovi negreşit tocmai pentru că şi tu urmăreşti să-i tragi ţeapă. Tu vrei să tragi pe sfoară un consumator, te doare-n cot că el se poate otrăvi sau chiar muri. Fii sigur că la spital, la maternitate, la universitate sau în instituţiile de stat altcineva te va ţepui pe tine în cel mai mîrşav mod. Aşa se întîmplă într-o societate compusă numai din fortăreţe egoiste şi iresponsabile care urmăresc numai profitul personal.

Să fraiereşti consumatorul a devenit demult un modus vivendi aici. De la gospodina înfofolită şi aparent bonomă, care, la piaţă, îţi strecoară în pungă cartoful stricat pînă la firmele care furnizează carne de cal grădiniţei. Dacă ar fi posibil, unii producători ai tranziţiei ţi-ar vinde şi excrementele animalelor pe post de fructe exotice. Aşa e în ţara oamenilor frumoşi şi harnici.
XS
SM
MD
LG