Linkuri accesibilitate

Şoferul debusolat


Şofatul implică aceeaşi responsabilitate ca şi procurarea armei. Or aici tot felul de vitezomani, de alcoolici, de suciţi zboară călare pe maşini prin toată ţara.


La Consiliul Naţional pentru securitatea rutieră – avem iată şi aşa ceva! – premierul Vlad Filat a constatat un fapt extrem de trist şi anume acela că 86% din accidentele rutiere se produc la noi din vina şoferilor prost instruiţi.

„La noi fiecare permis de conducere costă oficial şi neoficial” a mai spus premierul şi ne-a amintit că numai anul acesta pe şoselele patriei au murit 344 de persoane, o cifră mult prea mare pentru proporţiile minuscule ale ţării.


Realitatea cu amănuntul şi cu Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:25 0:00
Link direct



Mărturisesc că e prima dată că aud un guvernant autohton declarînd răspicat că permisele de conducere se eliberează aici cu mişmaşuri. Se vede că au ajuns în ceasul al doisprezecelea şi la urechile cîrmuitorilor poveştile simplilor muritori despre mita plătită pentru obţinerea rapidă şi lejeră a permiselor de conducere. În mase se vorbeşte despre asta de ani de zile. Îmi amintesc şi acum un omulean satisfăcut care mi s-a confesat că a plătit nişte biştari pentru că nu avea timp să înveţe la şcoală meseria de driver.

Şi dacă se tot vorbeşte atîta în mase despre asta, şi dacă însuşi premierul vorbeşte răspicat despre costul oficial şi neoficial, nu ar trebui să se întreprindă în sfîrşit ceva? 344 de decedaţi într-un an care încă nu s-a terminat nu e floare la ureche.

Lucurile, în definitiv, sînt simple ca ecuaţiile elementare. E inadmisibil ca orice individ, care are bani să-şi cumpere maşină, să aibă dreptul de a şofa. Şofatul implică aceeaşi responsabilitate ca şi procurarea armei. Or aici tot felul de vitezomani, de alcoolici, de suciţi zboară călare pe maşini prin toată ţara. Eu am văzut în Chişinău, nu o dată, nişte bolizi care se deplasau cu o viteză ameţitoare şi nu era nimeni să-i oprească. Asemenea oameni pur şi simplu nu ar trebui să aibă maşini. Sau să luăm recentul accident din Anenii Noi în care au murit 8 oameni. Presa a scris că microbuzul morţii circula fără licenţă. Cum e posibil lucrul ăsta? Şi cine va fi pedepsit pentru această neglijenţă fatală?

Am spus recent că aici se moare mai cu seamă din neglijenţă şi iresponsabilitate. Asta se întîmplă şi pe şoselele patriei care lasă şi ele mult de dorit. Apropo, sînt curios să ştiu ce se mai întîmplă cu Fondul Rutier? El în continuare alimentează preponderent alte domenii ale economiei?
XS
SM
MD
LG