13 noiembrie 2001
Ora Moldovei.
Chestiunea frontierei cu Ucraina în zona transnistreană.
Încercarea autorităţilor moldovene de a pune ordine pe segmentul de frontieră cu Ucraina, controlat de separatiştii transnistreni, a înregistrat un nou eşec. Despre ce anume este vorba veţi afla de la Sergiu Praporşcic.
Autorităţile ucrainene i-au impus luni pe vameşii moldoveni să părăsească postul vamal mixt moldo-ucrainean de la Cuciurgan, singurul care este situat pe teritoriul ucrainean. Această informaţie a fost făcută public astăzi de surse, care au solicitat anonimatul din cadrul Departamentului vamal de la Chişinău, dar a fost confirmată de către responsabilul pentru relaţiile cu publicul al Departamentului, Valentin Portas.
El a declarat pentru Radio Europa Liberă că vameşii moldoveni au părăsit acest post vamal pe perioada în care Kievul şi Chişinăul vor elabora mecanismul de implementare a posturilor vamale mixte moldo-ucrainene, după care premierii celor două state vor semna acordul privind constituirea punctelor vamale mixte.
Valentin Portas a declarat că vameşii au părăsit Cuciurganul „pentru a nu tensiona situaţia”. Acţiunea autorităţilor ucrainene s-a produs după ce acum patru zile preşedintele ucrainean Leonid Kuchma a declarat la întrevederea de la Viniţa cu preşedintele moldovean Vladimir Voronin că acordul privind constituirea punctelor vamale mixte va fi semnat în 10 zile. Tot atunci Kuchma a afirmat că acordul respectiv urmează a fi semnat „cu participarea Transnistriei”.
Mai mulţi observatori consideră că scoaterea vameşilor moldoveni de la postul vamal Cuciurgan pune la îndoială disponibilitatea autorităţilor ucrainene de a semna acordul privind constituirea posturilor vamale mixte în teritoriul ucrainean.
Amintim că la 1 septembrie grănicerii ucraineni au împiedicat instalarea posturilor vamale moldovene la punctele de trecere a graniţei moldo-ucrainene pe segmentul controlat de separatiştii transnistreni. Conform unor înţelegeri verbale dintre preşedinţii celor două state – Vladimir Voronin şi Leonid Kuchma, posturile vamale moldovene urmau să fie amplasate cu 500 de metri în teritoriul ucrainean pentru a nu nimeri în raza de acţiune a separatiştilor transnistreni. Grănicerii ucraineni însă le-au interzis vameşilor de la Chişinău accesul pe teritoriul Ucrainei.
La scurt timp după aceasta ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Piotr Cealîi, declara că partea ucraineană poate accepta instalarea unor posturi vamale mixte doar dacă în cadrul lor vor fi incluşi şi vameşii separatiştilor transnistreni, declaraţie reluată de curând de autorităţile de la Kiev. Aceasta a fost interpretată de Chişinău drept o sfidare a integrităţii şi suveranităţii Republicii Moldova.
Din Chişinău, Sergiu Praporşcici, Radio Europa Liberă.
*
Astăzi a plecat din staţia de cale ferată Blijnii Hutor cea de-a treia garnitură de tren încărcată cu armament rusesc. Trenul, care transportă 40 de piese de artilerie s-a îndreptat spre Federaţia Rusă. Potrivit responsabilului pentru relaţiile cu mass media din cadrul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa, Mati Sidorov, în acest fel este respectat, cu o uşoară întârziere, calendarul retragerii armamentului fostei armate a 14-a. Sidorov a precizat că întârzierea a fost cauzată de unele proceduri birocratice impuse de administraţia de la Tiraspol, sau de cea a Căilor Ferate ale Moldovei. În prezent experţii militari ai OSCE inspectează formarea ultimei garnituri de tren, care va pleca în zilele următoare. Să menţionăm aici că prima garnitură, plecată vineri de la Tiraspol, a ajuns deja pe teritoriul Federaţiei Ruse, iar cea de-a doua tranzitează în prezent teritoriul Ucrainei.