Linkuri accesibilitate

Sovietul suprem de la Tiraspol se plânge de grave încălcări ale procesului electoral


Moldova nu recunoaște alegerile din Transnistria.
Legislativul transnistrean a adoptat o declaraţie în care-şi exprimă profunda îngrijorare faţă de ceea ce a numit drept grave încălcări ale procesului electoral. Declaraţia de sâmbătă nu dă nume concrete, dar subliniază că anumiţi candidaţi ar fi supuşi unor presiuni fără precedent şi că ar fi chiar ameninţaţi cu răfuiala. Deputaţii transnistreni susţin că în campania de denigrare a concurenţilor ar fi implicate unele organizaţii obşteşti şi mass-media, precum şi anumite instituţii ale puterii de la Tiraspol.


„În societate este indusă o atmosferă de teroare. (…) Considerăm că sunt inadmisibile cazurile de limitare a libertăţii de întrunire, ca şi presiunile asupra cetăţenilor şi partidelor, pe motive politice”, se spune în declaraţia Sovietului suprem, în care cea mai numeroasă fracţiune este a partidului „Obnovlenie”, condus de Anatoli Kaminski, favoritul Moscovei în alegerile transnistrene.


Cum se ştie, vineri a expirat termenul pentru depunerea candidaturilor la președinția Transnistriei, unde vor avea alegeri la 11 decembrie. Potrivit ITAR-TASS, șase politicieni au depus actele de întregistrare, ultimul fiind chiar vineri Igor Smirnov, aflat de 20 de ani neîntrerupt la conducerea autoproclamatei republici nistrene.

Printre contracandidații lui Smirnov se numără preșefintele parlamentului, Anatoli Kaminski și fostul speaker Evgheni Șevciuc. Kaminski a primit recent sprijinul explicit al președinției Rusiei, care a spus că el ar fi un lider mai potrivit la Tiraspol, fiind mai tânăr, mai bun diplomat și mai în măsură să contribuie la rezolvarea conflictului transnistrean.

Autoritățile moldovene refuză să comenteze alegerile transnistrene, pe care Moldova nu le recunoaște.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG