Linkuri accesibilitate

În aşteptarea prezidentului, un nou episod


Doamna Greceanîi spune că nu va intra formal în nici un partid. Dar parcă formalităţile contează în politica moldovenească din ultimii 20 de ani?




Credeam că n-o să mai aud vocea doamnei pe care fostul comunist Igor Dodon o vrea preşedinte al ţării şi pe care multă lume, inclusiv Dirk Schuebel, o consideră foarte potrivită pentru înalta funcţie. Zinaida Greceanîi a binevoit totuşi să apară pe sticlă şi să ne explice cîte ceva. Mărturisesc că nu am înţeles mare lucru. Explicaţiile doamnei Greceanîi, în loc să mă lămurească, m-au nedumerit şi mai mult.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:39 0:00
Link direct


Mai întîi Zinaida Greceanîi ne-a spus că e pregătită „psihologic şi moral” pentru funcţia de preşedinte. După tăcerea ciudată din ajun, precizarea asta era pesemne necesară. Dubiile parcă erau spulberate, în faţă ne ieşise o persoană care doreşte să fie şefă a statului, nu doar care e dorită de alţii.

Ei bine, nici nu am reuşit să diger bine vestea asta, că doamna Greceanîi ne-a readus din nou pe tărîmul presupunerilor şi confuziei. Dînsa a spus: „O să accept sau n-o să accept – o să aflaţi mai tîrziu!” O spun cu toată sinceritatea că nu am înţeles nici o iotă din fraza de mai sus.

Păi, acceptă sau nu doamna Greceanîi să fie candidată la tronul prezidenţial? Parcă da, de vreme ce e pregătită moral pentru funcţia cu pricina. Şi atunci ce să înţelegem? Că dînsa ar putea să nu accepte postul care i se va oferi? La ce bun atunci să candidezi? Repet, eu unul nu am înţeles nimic.

Apoi candidata a mai zis că nu e pregătită moral să adere la un partid. Mă bucur că Zinaida Greceanîi invocă moralitatea care e atît de rarisimă în politica autohtonă. Însă iarăşi am rămas nedumerit. Da, Zinaida Greceanîi nu e membră de partid. Dar colaborarea fructuoasă cu PCRM-ul nu a însemnat oare o aderare morală la acea formaţiune? Înţeleg că doamna Greceanîi nu va intra formal în nici un partid. Dar parcă formalităţile contează în politica moldovenească din ultimii 20 de ani?

Am aşteptat o altă apariţie a doamnei Greceanîi în faţa camerelor de luat vederi. Am aşteptat s-o văd mai sigură, mai luminoasă şi mai explicită. Aşa cred că ar trebui să fie omul care vrea să ne conducă. Dar se pare că aşteptările mele sînt niţel exagerate în raport cu clasa politică moldovenească.
XS
SM
MD
LG