Linkuri accesibilitate

Mircea Geoana vs. Victor Ponta (EvZ, Adevarul, Hotnews)


Romania între zona euro şi zona non-euro (Ovidiu Nahoi / Dilema Veche)

Evenimentul zilei informeaza printr-un articol ca ultima zi a depunerii candidaturilor pentru presedintia Republicii Moldova a inceput fara vreun candidat inscris. Alianta pentru Integrare Europeana a anuntat ca-si mentine optiunea pentru liderul democrat Marian Lupu, ceea ce face ca situatia sa fi ramas neschimbata de la anteriorul scrutin parlamentar: puterii ii lipsesc doua voturi. Cele trei voturi puse pe tava prin demisia a trei parlamentari comunisti au fost conditionate de alegerea unui presedinte neafiliat politic, mai précis de alegerea ex-comunistei Zinaida Greceanii. Negocierile de vineri dintre comunisti si alianta aflata la guvernare s-au incheiat fara succes, mai scrie Evenimentul zilei.

S-a instalat un o anume oboseala in comentariile despre conflictul de la social democratii romani: Mircea Geoana versus Victor Ponta. In Evenimentul zilei, Mircea Mihaies tine doar sa reaminteasca unele lucruri: nici macar ideea schimbarii lui Mircea Geoana de la sefia Senatului nu-i apartine liderului PSD Victor Ponta, ci partenerului sau de coalitie, liberalui Crin Antonescu. Oricum ar fi, spune Mihaies, lui Ponta nu i-a mai ramas decat sa-si aleaga arma sinuciderii, dupa ce Geoana este in curs de excludere din partid.

Grigore Cartianu, de la Adevarul, da un prognostic indirect tot in favoarea lui Geoana si il si explica. De bine de rau, spune el, Geoana nici nu a dirijat teroristi la revolutie, ca Ion Iliescu, nici nu a chemat mineri sa planteze flori in Capitala, precum acelasi, si nici nu si-a ridicat palate pe spinarea matusii Tamara – aluzie la celalalt greu al PSD-ului, Adrian Nastase.

Dan Tapalaga, de la Hotnews, scrie cu convingerea ca excluderea lui Geoana din PSD se va consfinti la sfarsitul lunii, in cadrul forului Executiv al partidului. Victor Ponta se va racori astfel de frustrarea ca, de cand e presedintele social-democratilor, nu a fost niciodata recunoscut integral ca numarul 1 in partid. Ca si cum aceasta victorie nu ar trebui sa ne intereseze insa prea tare, acelasi comentator extrage principalul folos din toata tevatura: s-a aflat ca PSD are o comisie de integritate. La care n-a prea apelat cand a fost vorba de diverse figuri dubioase din propria ograda.

In Dilema Veche, Ovidiu Nahoi se ocupa de un subiect cu bataie mai lunga: locul Romaniei intr-o eventuala reasezare a Europei in doua zone distincte: zona euro si zona non-euro. Liderul informal al celei din urma tinde sa fie Marea Britanie. Poate nu intamplator, arata Nahoi, Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania a propus recent ca Bucurestiul sa initieze constituirea grupului non-euro, care ar trebui sa urmarasca impactul masurilor stabilite de tarile EURO asupra celorlalte economii europene, mult mai vulnerabile prin efectul de domino al crizei economice.
XS
SM
MD
LG