Linkuri accesibilitate

„Acces liber studenţilor în cămine la orice oră”


Regimul impus de administraţie afectează mai cu seamă studenţii care muncesc după orele de la facultate, unii dintre ei chiar în tura de noapte.


Clubul studenţilor liberali au lansat astăzi campania „Acces liber studenţilor în cămine la orice oră”. Timp de 2 săptămîni studenţii liberali vor aduna semnături în susţinerea iniţiativei lor de la locatarii căminelor studenţeşti din Chişinău, Bălţi şi Cahul şi ulterior vor prezenta listele de semnături către rectoratele universităţilor şi Ministerul Educaţiei. Studenţii liberali susţin că accesul liber la orice oră în căminele studenţeşti este o practică internaţională şi europeană. Detalii are Alla Ceapai.


Campania „Acces liber studenţilor în cămine la orice oră”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:23 0:00
Link direct


Atunci cînd administraţia căminelor studenţeşti interzice accesul studenţilor în orele nocturne, de fapt comite un abuz ce afectează libertatea studenţilor şi este un rudiment moştenit al ordinii sociale sovietice, opinează liderul Grupului studenţilor liberali, Ion Bargan:

„Se ştie foarte bine că în statele lumii, în statele europene accesul liber al studenţilor este asigurat. Personal, sunt masterand la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, acolo accesul liber în cămine este 24 de ore din 24, nu există probleme, din contra studenţii se disciplinează.”

Regimul impus de administraţie afectează mai cu seamă studenţii care muncesc după orele de la facultate, unii dintre ei chiar în tura de noapte, e de părere Ion Bargan:

„Oricum se obţine acest acces liber în cămin, dar folosind alte tehnici, se dau bani sau bomboane doamnei de la recepţie sau se găsesc alte căi de a intra sau de a ieşi din cămin.”

În opinia membrului comisiei parlamentare cultură, educaţie şi tineret, deputatul comunist Inna Şupac, ora de închidere a căminului trebuie păstrată, deoarece astfel se disciplineze tînăra generaţie.

„Sigur că trebuie să fie o măsură şi sigur că oamenii tineri trebuie să se înveţe ce înseamnă disciplină. În cazul în care nu o să fie careva disciplină şi careva reguli nu cred că este un beneficiu pentru un tînăr care în timp oarecare o să devină şi capul familiei.”

Dar cum se obţine disciplinarea, pentru care optează Inna Şupac, în universităţile europene, l-am întrebat pe prorectorul pentru problemele studenţeşti de la Universitatea de Stat, Tudor Arnăut. După o vizită la campusurile studenţeşti a Universităţii Montesquieu de la Bordeaux, Tudor Arnăut spune că deşi studentul european are liberul acces în campus 24 de ore din 24, el este sancţionat pentru fiecare dezordine sau petrecere pe timp de noapte şi pentru încălcarea ordinii publice în cămin:

„Şi nu numai în Bordeaux, în Germania şi în Italia studentul plăteşte o taxă de 450 de euro pentru eventualele dezordini pe care el ar putea să le facă în cămin şi taxa asta se estimează la sfîrşitul cazării – vine intendentul şi controlează, ai făcut dezordine, ai stricat aceea, ai spart aceea, nu ţi se rambursează suma X sau Y. Studentul este din start obligat să respecte anumite reguli. Clar lucru studentul dacă face gălăgie noaptea el este sancţionat.”

Această modalitate, în opinia lui Tudor Arnăut, ar fi însă puţin aplicabilă pentru Republica Moldova:

„Noi suntem foarte departe de Bordeaux şi în genere de Europa, eu înţeleg că toată lumea vrea să intrăm în Europa, dar eu vreau să înţeleg ce vrem noi, dacă vreu 24 de ore din 24, cine dă asigurare că nu va fi dezordine.”

Atîta timp cît iniţiativa studenţilor liberali încă nu a ajuns pe agenda rectorilor universităţilor, nici Ministerul Educaţiei nu a luat o atitudine.
Previous Next

XS
SM
MD
LG