Linkuri accesibilitate

Oameni strîngători


În junglă nu mai e timp pentru menajamente şi simularea cumsecădeniei.

M-am deplasat deunăzi la Străşeni într-un microbuz jegoşel, plin pînă la refuz. Sînt un adevărat tur de forţă aceste călătorii în provincie, dacă nu ai maşina ta impozantă.

Realitatea cu amănuntul consemmnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemmnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:55 0:00
Link direct


Lîngă mine era aşezată o bătrînică brăzdată de riduri, îmbrăcată în straie ponosite. La un moment dat, bătrînica a scos dintr-un buzunar cîteva bancnote pe care începu să le numere cu îndîrjire. Erau vreo 17 lei pe care femeia septuagenară sau octogenară nu se mai sătura să-i numere, deşi nu prea avea ce număra. Apoi i-a îndoit cu pietate, i-a prins cu o clamă, i-a băgat într-un săculeţ pe care l-a vîrît în buzunarul interior al paltonului vechi. Am înţeles imediat că acei 17 lei erau pentru bătrînică un fel de comoară.

Ei bine, în comparaţie cu pensionara sărmană, şoferul microbuzului avea de departe un spaţiu de manevră mai vast. El nu s-a mulţumit cu oamenii care ocupaseră toate scaunele, ci a invitat înăuntru alţi pasageri, care nu s-au sinchisit să intre şi să umple microbuzul într-atît, încît nu te mai putea mişca şi respira. Şi am pornit spre Străşeni, ca într-o caroserie burduşită cu sfecle. Şi am înţeles că omuleanul pe post de driver era mult mai strîngător decît bătrînica sărmană.

În ţara tranziţiei interminabile, se trăieşte periculos. Supravieţuirea e dificilă, mai ales dacă nu eşti politician sau om de afaceri. De aceea, aproape pretutindeni, pe scară largă, se practică mişmaşul, se depun eforturi colosale pentru adunarea kapikăi, chiar dacă eforturile astea nedreptăţesc compatrioţii. În junglă nu mai e timp pentru menajamente şi simularea cumsecădeniei. Trebuie să faci bani, mulţi bani, ca să nu fii strivit de greutăţi. Prin urmare, te doare-n cot de confortul pasagerilor pe care îi duci, bucşeşti microbuzul pînă la refuz şi... se adună nişte leişori vitali!

Veştile care vin de pe alte paliere ale cotidianului confirmă această goană după bani lipsită de scrupule. Iată două recente. Directorul unei şcoli auto din Soroca a fost condamnat pentru corupere pasivă. Omul fusese reţinut în flagrant delict în timp ce primea 1000 de lei în schimbul susţinerii lejere a examenului. Şi un angajat al S.A. Drumuri Cimişlia a fost prins în clipa în care lua mită. Şi zice-se că aduna omul suficienţi bani suplimentari pe şosele.

Aşa se supravieţuieşte în „ţara oamenilor frumoşi şi harnici”, vorba unui fost preşedinte.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG