Linkuri accesibilitate

Marii sforari ai PSD câştigă în orice variantă (Adrian Patruşcă / Evenimentul zilei)


Monica Macovei: 10 secretari de stat şi membri ai administraţiei centrale ar trebui să plece din funcţii: sunt vulnerabili la capitolul integritate etică şi morală (România liberă)


Portalul de stiri Hotnews a urmarit situatia privind alegerile de presedinte din Republica Moldova. Stirea informeaza ca nu a fost inregistrata oficial nici o candidatura, desi 14 persoane au solicitat pachetul de acte necesar pentru inscrierea in cursa; sase persoane s-au supus controlului medical obligatoriu si numai trei l-au trecut. Intre motivele respingerii la acest test au fost si afectiuni mintale, incompatibile cu functia de presedinte. Hotnews Romania reaminteste conditiile minimale prevazute in Constitutia Republicii Moldova pentru a candida la functia de sef al statului si il citeaza pe Tudor Deliu, presedintele comisiei speciale electorale, cu precizarea ca, deocamdata, alegerile parlamentare anticipate sunt excluse. Parlamentul nu poate fi dizolvat decat daca doua tururi de scrutin si o alegere repetata a presedintelui esueaza succesiv.

Cazul Mircea Geoana, care ar putea fi exclus din partidul pe care l-a condus, continua sa preocupe cei mai multi comentatori de la Bucuresti. Adrian Patrusca, editorialist la Evenimentul zilei, spune ca nu capul lui Geoana este in joc, ci al lui Victor Ponta, actualul presedinte al Partidului Social-Democrat. Iar Ponta s-a bagat singur in bucluc, conditionand de excluderea lui Geoana ramanerea sa la conducerea partidului. Deocamdata, arata acest comentator, lui Geoana i-a crescut cota ceea ce nu era prevazut. Si cum se profileaza posibile scindari, regrupari in partid, grupul asa-zisilor reformatori de la Cluj a si inceput sa se agite, simtind ca poate reintra in carti. In mod sigur insa, marii sforari ai PSD, Ion Iliescu si Adrian Nastase, castiga in orice varianta, mai arata Evenimentul zilei.

Tot in Evenimentul zilei, Sorin Ionita compara furtuna din interiorul PSD cu cea din partidul de guvernamant, democrat liberal. In ambele tabere se vorbeste mult de etica, de criterii morale. Doar ca in cazul Geoana nu se intelege prea bine care ar fi legatura: nu i s-au facut reprosuri de coruptie. La PDL in schimb, se aplica brusc criteriile de integritate, acelea adoptate in scarba, la propunerea incapatanata a fostului ministru de justitie, Monica Macovei: nu mai putin de 40 de pedelisti sunt in ancheta sau sub suspiciune de coruptie. Recent conducerea PDL Cluj a fost exclusa din partid, fiind anchetata penal. Si ca si cum nu ar fi destul, intr-un interviu acordat astazi Romaniei libere, Monica Macovei dezvaluie ca a inaintat primului ministru Emil Boc o lista cu 10 secretari de stat si membri ai administratiei centrale care ar trebui sa plece din functii: sunt vulnerabili la capitolul integritate etica si morala.
XS
SM
MD
LG