Linkuri accesibilitate

Premier maximalist




În ultimele zile, cu toţii am urmărit procesul de negocieri dintre AIE şi grupul Dodon în vederea găsirii candidaturii de compromis pentru funcţia de şef al statului. Însă totodată am trecut cu vederea afirmaţia premierului Filat, care la o întîlnire cu tinerii a spus că el de felul lui este maximalist. Am fost surprins să găsesc în DEX cuvîntul „maximalist” cu sensul de leninist.

Această afirmaţie mi-a amintit de opinia expertului Cornel Ciurea de la IDIS Viitorul, care într-un interviu pentru Europa Liberă ne spunea că el este adeptul minimalismului democratic:

„Așa spune teoria democratică occidentală. ...ea ne învață să evităm maximalismul, să evităm rezultatele foarte bune, pentru că ele sunt și ele periculoase. Important este răul cel mai mic. Democrația întotdeauna a funcționat în baza unui minimalism. Democrațiile maximale au fost democrațiile sovietice, de exemplu. Aici s-a dorit foarte mult și s-a reușit de multe ori foarte puțin.”

Opinia expertului m-a luminat un pic în ale teoriei sistemului democratic, dar în acelaşi timp m-a nedumerit opţiunea premierului Filat. De fapt, pornirile maximaliste ale premierului Filat le-am observat mai demult - în special la congresele partidului liberal-democrat, unde de fiecare dată declara că PLDM va fi unul din cele mai puternice partide de pe scena politică. În luna decembrie urmează să aibă loc următorul congres al partidului şi sunt sigur că va declara la fel ca data trecută că la următoarele alegeri PLDM va deveni cel mai puternic partid de pe scena politică.

Convingerile maximaliste ale premierului poate că fac bine partidului pe care îl conduce, însă nu sunt sigur cît de mult bine face acest maximalism pentru ţară. Cred că experţii ştiu mai bine.
XS
SM
MD
LG