Linkuri accesibilitate

Congresul amînă numirea noului ambasador al Statelor Unite la Moscova


Michael McFaul, fostul consilier prezidențial pe probleme ruse
Michael McFaul, fostul consilier prezidențial pe probleme ruse

Politica administrației Obama de „resetare” a relațiilor cu Rusia pusă în discuție de republicani.





Investirea lui Michael McFaul ca nou ambasador al Statelor Unite la Moscova întimpină mai multe dificultăţi decît era de aşteptat. Miercuri, Comitetul pentru relatii externe al Senatului a amînat votul de confirmare, din cauza opozitiei unui congresman republican într-o problema legată de politica administraţiei democrate a preşedintelui Barack Obama faţă de Moscova. Relatarea corespondentului Europei Libere la Washington, Richard Solash este rezumată de Oana Serafim.

Comitetul pentru relaţii externe al Senatului american a amînat discutarea nominalizării lui Michael McFaul în funcţia de ambasador al Washingtonului la Moscova din cauza opoziţiei congresmanului republican Bob Corker. Congresmanul a cerut garanţii că administraţia democrată va finanţa modernizarea capacităţilor nucleare ale Statelor Unite, un subiect fara legatură directa cu nominalizarea fostului membru al comitetului preşedintelui Obama pentru securitate naţională şi consilierul cel mai important pe problemele Rusiei şi ale spaţiului fost sovietic.

Anterior Michael McFaul s-a bucurat de încrederea şi a republicanilor şi a democraţilor, dar în actualele condiţii politice americane, nominalizarea sa ar putea deveni un subiect de controversă pe tema mai larga a politicii democrate de „resetare” a relaţiilor cu Moscova.

Mathew Rojansky, director adjunct al programului pentru Rusia si Eurasia de la Fundaţia Carnegie de la Washington , explică: „Cred că este destul de limpede că nu e vorba de persoana domnului McFaul. Pină acum, comentariile legate de aceasta nominalizare au fost pozitive atît din partea democraţilor cît şi a republicanilor chiar înainte de nominalizare cînd subiectul a început să fie discutat. Republicanii cred că nu e bună politica de resetare a relaţiilor cu Rusia si a administraţiei Obama. Toată chestiunea devine politică. Intrăm într-o perioada politică de confruntare şi nu e de mirare că aceasta nominalizare a devenit ostateca situaţiei.”

Un purtător de cuvînt al senatorului Bob Corker a raspuns printr-un mesaj electronic solicitării postului nostru de radio, afirmînd că obiecţia senatorului este legată de nevoia de a avea garanţii că administratia democrată va finanţa în continuare modernizarea şi securitatea capacităţilor nucleare americane. Purtătorul de cuvînt al senatorului republican nu l-a menţionat în mod specific pe domnul McFaul în răspunsul său.

In 2010, aminteşte corespondentul nostru la Washington, administraţia Obama i-a convins pe mai multi congresmeni americani, printre care şi pe Bob Corker să sprijine noul tratat pentru controlul armelor nucleare START cu Rusia, promitînd că în următorii 10 ani va fi modernizat si securizat arsenalul nuclear american. Administraţia democrată considera semnarea acestui tratat drept elementul central al noii politici americane faţă de Rusia, asa numita politică de „resetare” a relaţiilor.

In actualele condiţii bugetare americane finanţarea modernizării si securizării arsenalului nuclear american ar putea să fie pusă sub semnul întrebării. Opoziţia exprimată de senatorul republican a fost suficienta pentru a amina discuţia nominalizării domnului McFaul pentru funcţia de ambasador la Moscova. Preşedintele Comitetului, democratul John Kerry a declarat agenţiei Reuter că speră ca votul să fie replanificat în curînd.

Expertul Rojansky este destul de sceptic: „Ceea ce am auzit şi am citit este că republicanii vor dori să lupte şi să folosească toate posibilităţile pe care le au, de la amînarea votului de confirmare pînă cînd va trebui ca nominalizarea să fie retrasă sau preşedintele va fi obligat să îl sprijine mai puternic sau să îi retragă candidatura sau chiar să voteze împotriva ei. Potenţial există numarul de voturi necesare pentru acest lucru.

Mai multi congresmeni republicani au acuzat administraţia preşedintelui Obama că în politica faţă de Rusia ignoră acţiunile Moscovei in Osetia de Sud si Abhazia, regiunile separatiste ale Georgiei recunoscute ca state independente de Rusia dupa războiul din 2008, permite Rusiei să se amestece în planurile defensive americane din Europa despre scutul anti racheta şi uită că puterea de la Moscova încalcă flagrant drepturile omului.

Administraţia democrată, la rîndul ei, argumentează că este nevoie de cooperarea cu Rusia în anumite subiecte, precum neproliferarea nucleară, sancţiunile împotriva regimului de la Teheran sau sprijinul pentru acţiunile din Afganistan. Intr-o audiere luna trecută în faţa Comitetului pentru relaţii externe al Senatului, Michael McFaul a spus că, în funcţia de ambasador la Moscova va susţine societatea civila din Rusia

„Cred că trebuie să urmăm politica noastră, care spune că vom implica guvernul Rusiei în probleme de interes comun, dar în paralel ne vom implica puternic, in calitatea pe care as avea-o ca ambasador, daca sunt aprobat - în societatea civila rusă. Si nu vom permite să se faca troc şi să ni se spună că daca suntem angajaţi cu guvernul în chestiunea X nu vom putea face acţiunea Y în sprijinul societăţii civile ruseşti…

Potrivit site-ului Foreign Policy un numar de senatori republicani ar fi dorit să se voteze şi o rezoluţie în legătură cu interzicerea vizelor de intrare in Statele Unite pentru un numar de 60 de înalți oficiali ruşi implicaţi în moartea în închisoare, în 2009 a avocatului si militantului pentru drepturile omului Serghei Magniţky. In luna iulie Departamentul de Stat a impus interdicţii de viza pentru mai mulți funcționari guvernamentali ruşi implicaţi in cazul Magnitky, într-o încercare de a preveni opoziţia republicană să voteze împotriva mai multor legi care au la baza politica de „resetare” a relaţiilor cu Moscova.
XS
SM
MD
LG