18 noiembrie 2001
Interviul săptămînii.
Realizator: Andrei Manolescu.
„Nu sunt un om cu complexe”.
Invitat: Traian Băsescu, primarul general al capitalei.
Europa Liberă: Domnule Traian Băsescu, în primul rînd aş vrea să vă întreb astazi, există locuri care vă plac foarte mult în Bucuresti?
T. Băsescu: „Da. trebuie să vă spun că îmi place foarte mult Cişmigiul, parcul Carol - e un parc poate mai puţin frecventat, dar extrem de încărcat, aşa, mă impresionează şi nu mai puţin impresionantă pentru mine este zona Pieţei Revoluţiei. Numai cînd priveşti înspre Ateneu...”
Europa Liberă: V-aţi simţit vreodată incomodat de faptul că deşi sunteţi primar al Bucureştiului, nu v-aţi născut aici? Nu sunteţi originar din Bucureşti?
T. Băsescu: „Nu sunt un om cu complexe. Nu m-am simţit incomodat deloc atâta timp cît bucureştenii, Haiacu şi Lis n-au putut să-l cureţe, de ce să am complexe, cînd eu pot să-l curăţ?!”
Europa Liberă: Cînd aţi fost ministru al transporturilor, ati rămas oarecum aşa în conştiinta populaţiei ca acel care a refăcut şoselele. Si a rămas celebră lozinca „aici sunt banii Dumneavostra”. Există ceva asemanator pentru Bucureşti? Un proiect, să spunem esenţial?
T. Băsescu: „Da. Sunt proiecte esenţiale pentru îmbunătăţirea infrastructurii Bucureştiului - creditul de 220 de milioane de euro pe care l-am contractat cu Banca Europeana de Investitii, este proiectul de închidere a centurii interioare, a inelului interior al Bucurestiului, prin construcţia pasajului peste calea ferata de la Gara Basarab, un proiect de 62 de milioane de euro, care va moderniza inclusiv bulevardele de pe o parte a fascicolului feroviar.
Este proiectul multianual finanţat tot BEI cu 15 milioane de euro, care se bagă anual în repararea străzilor şi acest proiect începe să se deruleze de anul viitor, în primăvară. Sunt proiectele pentru cei circa 45 de km de infrastructura de tramvai care se modernizează şi în circa 20 de km de linii noi de tramvai și, nu în ultimul rînd, sunt proiectele pe care le derulăm încă de anul acesta de modernizare a infrastructurii de încălzire a oraşului - am lucrat tot anul în cartierul Berceni, continuă inclusiv în aceasta iarnă lucrările, dorim să derulam cît mai rapid creditul. Deci sunt multe lucruri care vor rămîne.” [...]
Europa Liberă: Dvs vă aflaţi în centrul intereselor politice, atît ca primar cît şi ca preşedinte al Partidului Democrat. Trebuie să faceţi faţă acestor interese de natură politică divergente. În ce măsură vă ocupă timpul acest lucru, sau vă obstrucţionează realizarea concretă a proiectelor?
T. Băsescu: „Eu sunt un administrator cu experienţă, cu multă experienţă. Am condus intreprinderi, am condus direcţii în Ministerul transporturilor, ca director, înainte de revoluţie, am condus Ministerul transporturilor în cinci guverne, deci, as putea spune că sunt un om cu suficientă experienţă în administraţie pentru ca proiectele mele să nu poată fi blocate, chiar dacă am parte de un Consiliu general ostil, printr-o majoritate PSD şi care, uneori, parcă îşi propune să blocheze acţiunile mele, probabil în iluzia că aş putea să ratez mandatul ca primar; dar e o iluzie.
Eu îmi realizez sistematic obiectivele mandatului meu, aşa cum mi le-am stabilit. Am ostilitatea celor șase primari de sectoare, o ostilitate comandată politic, care nu are nimic comun cu nevoia de a administra oraşul. Am ostilitatea guvernului, îl am pe domnul Cozmîncă care din cînd în cînd mai modifică puţin Legea administraţiei publice locale pentru a-mi lua din autoritate şi din atribuţiuni, dar în contrapondere am experienţa unui om care a lucrat suficient de mulţi ani în administraţie ca să-şi găsească soluţiile de rezolvare, de atingere a obiectivelor.”
Europa Liberă: Care din aceste ostilităţi vă dă cel mai mult de furcă?
T. Băsescu: „Ostilitatea guvernului, de regulă. Pentru că ea merge pînă la a emite ordonanţe de urgenţă sau legi care să-mi îngrădească posibilitatea de a-mi realiza obiectivele.”
Europa Liberă: E mai greu ca primar al Bucureştiului decît era la ministru al transporturilor?
T. Băsescu: „Este cu totul altceva. Vă pot spune că n-aş fi fost complet ca om politic daca n-aş fi fost şi primar şi s-ar putea să vă spun un lucru pe care nu ştiu dacă un om politic are dreptul să-l spună. Am sentimentul că este pentru prima data cînd lucrez pentru oameni. Pină acum, ca ministru, ca director, si comandat de nava am lucrat pentru fiare. Intotdeauna ca ministru grija era ce-i cu trenurile, ce-i cu infrastructura feroviară, ce-i cu porturile, ce-i cu aeroporturile, care e situaţia drumurilor, care e situaşia avioanelor şi aşa mai departe. Întotdeauna lucram pentru obiecte. Acum este pentru prima data cind am sentimentul că lucrez pentru oameni. [...]