Linkuri accesibilitate

„Vectorul eurointegrării este urmărit atît de R. Moldova, cât şi de Ucraina”


Serghei Pirojkov, ambasadorul Ucrainei la Chişinău în fața studenților.
Se împlinesc 20 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice dintre Republica Moldova si Ucraina. Cu aceasta ocazie, ambasadorul Kievului la Chişinău, Serghei Pirojkov s-a întâlnit cu un grup de studenți de la Universitatea Liberă Internațională. Prilej pentru a repeta ca țara sa sprijină integritatea teritorială a Moldovei şi soluționarea politică a conflictului transnistrean. Ambasadorul a vorbit şi despre sprijinul reciproc pe care Ucraina şi Moldova trebuie să şi-l acorde în cadrul programului Uniunii Europene al Parteneriatului Estic din care fac parte amindouă. Detalii de la Alla Ceapai.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova vorbind studenților de la ULIM
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct


Vectorul eurointegrării urmărit atît de Republica Moldova, cît şi de Ucraina este unul dintre motivele care determină necesitatea fortificării relaţiilor bilaterale, a spus ambasadorul Serghei Pirojkov:

„Ucraina negociază semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeană şi purtăm dialogul cu privire la liberalizarea regimului de vize. Aceste probleme sunt actuale şi pentru Republica Moldova.”

Deşi studenţii s-au grăbit să ocupe toate locurile din sala, chiar dacă în ajun au sărbătorit Ziua Studentului, la final nu toţi s-au arătatat foarte impresionaţi. Iată ce mi-a spus Doina Rusu o studentă la facultatea de biomedicină:

„S-a menţionat mai mult despre Ucraina, dar nu despre ceea ce noi am făcut. Am avut şi noi o oarecare oportunitate.”

O altă studentă, Eugenia, a recunoscut că nu prea a reuşit să înţeleagă prea multe din discursul ambasadorul, pentru că nu ştie prea bine limba rusă:

„Pe mine mai puţin mă interesează politica. Eu de exemplu nu am rude în Ucraina, toate rudele mele sunt în Moldova.”

Discursul ambasadorului l-au ascultat cu mult interes studenţi din grupele cu predare în limba rusă. Unul dintre ei, Serghei Lugovoi, student la facultatea de inginerie şi informatică, spune că împărtăşeşte viziunea ambasadorului despre necesitatea unor relaţii de colaborare mai strînse între Republica Moldova şi Ucraina:

„Moldova are doar doi vecini şi Ucraina, după cum a remarcat şi Ambasadorul, dispune de o graniţă mai mare şi este foarte important să cooperăm cu Ucraina, pentru că influenţa Ucrainei asupra Moldovei este destul de mare.”

Ecaterina Ciuliacu, studentă la facultatea de biomedicină, spune că cel mai interesant i-a fost să asculte despre paşii Ucrainei pe drumul integrării europene:

„Ucraina este o ţară apropiată şi ca dezvoltare şi ca integrare în Europa pentru că practic mergem pe aceeaşi paşi ambele ţări.”

Pentru că mi-a vorbit cu mult entuziasm depre integrarea europeană, am fost curioasă să aflu opinia Ecaterinei Ciuliacu despre creşterea euroscepticismului în rîndul moldovenilor, tendinţă relevată în ultimul barometru a opiniei publice.

„Evident că entuziasmul dispare la un anumit moment întru cît greutăţile sunt multe şi Europa ni se pare ca un ideal imposibil, adică un scop un pic mai îndepărtat.”

Iată ce a spus ex-ministrul de externe al Republicii Moldova, fost ambasador la Washington, vicerectorul ULIM, Nicolae Ţîu, cel care a avut iniţiativa de a-l invita pe ambasadorul Ucrainei să apară în faţa studenţilor:

„Şi Ucraina şi Republica Moldova depun eforturi pentru a se integra în Uniunea Europeană şi pentru studenţii noştri asta este o sursă de informaţie de la un domn ambasador care este din prima sursă.”

Nicolae Ţîu a mai spus că studenţii vor avea ocazia să asculte prelegeri ţinute şi de la alţi ambasadori, anunţîndu-l deja pe şeful misiunii diplomatice a Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG