Linkuri accesibilitate

19.11 - București: Cu ochii în patru


S-ar părea că noua strategie de securitate transformă serviciile de informaţii în agenţii publicitare ale guvernului.





19 noiembrie 2001

Actualitatea. (Comentariu: Neculai Constantin Munteanu)

Cu ochii în patru.

După ce a trudit din greu la regulamentul şi organigrama care vor reînnoi faţa Serviciului Româna de Informaţii, Radu Timofte a fost întrebat ce model a folosit şi a răspuns sec „modelul românesc”.
Ca şi colegii din Consiliul Superior de Apărare a Ţării, directorul SRI este adeptul modelelor fabricate în România. După ani în care s-a evitat un proces al comunismului, nimic mai trainic decât modelul românesc de securitate. În serviciile secrete, în guvern şi prin parlament foştii securişti umblă fără lesă iar imaginea lui Radu Timofte despre restructurarea serviciului dă de înţeles că peisajul nu se va schimba prea mult.

Noua strategie a SRI este ruptă din strategia de securitate naţională, semnată şi transmisă Parlamentului de Ion Iliescu, şi soră geamănă a noii strategii a Serviciului de Informaţii Externe. Dincolo de nuanţe gramaticale, în toate cele trei texte bate aceeaşi inimă, curge acelaşi sânge, acela al securităţii naţionale. Toate vor să apere interesele locale, să protejeze interesele economice ale României , să promoveze interesele şi imaginea României în lume. […]

Recent, Ion Iliescu s-a întâlnit cu reprezentanţii presei de pretutindeni. Ca mai tot timpul când se află la tribună, Ion Iliescu a căzut în marile paranteze care-i închid gândirea. O anume parte a presei întinează valorile tranziţiei româneşti, critică guvernul din toate poziţiile, strică imaginea ţării şi aduce atingere securităţii naţionale care e în toate cele ce sunt.

Şi după cum rezultă una din ţintele strategiei de securitate naţională este tocmai presa. Pentru că, se spune în strategia de securitate, serviciile de informaţii trebuie să pună capăt acţiunilor destinate în mod premeditat afectării imaginii României pe plan internaţional.

Pentru a nu se lăsa mai prejos, imediat după atentatele din 11 septembrie, directorul SRI trimitea o circulară prin care folosind o politeţe prăfuită şi un limbaj cam cazon, îi invita pe jurnaliştii de investigaţie, în numele securităţii naţionale, să se gândească de zece ori şi să scrie odată. Eventual nici odată.

Radu Timofte îi invita pe jurnalişti să evite publicarea informaţiilor, chiar dacă sunt verificabile şi verificate, pentru că ar putea da aripi complicilor dâmboviţeni ai terorismului internaţional. Şi, fireşte, ar aduce prejudicii incalculabile efortului de integrare.

S-ar părea că noua strategie de securitate transformă serviciile de informaţii în agenţii publicitare ale guvernului, care vor muncii din greu cu foarfeca şi mătura, alături de ministerul informaţiilor publice pentru a da strălucire măreţelor realizări.

Pentru cine muncec serviciile secrete s-a văzut chiar de pe vremea când directorul SRI le spunea ziariştilor că ne vom umple de James Bond-zi. Radu Timofte a confirmat că documentul pe care Ioan Rus, ministrul de interne l-a prezentat ca discurs politic la Cluj, se bazează pe informaţii furnizate de SRI. În discursul său, Ioan Rus vitupera împotriva Budapestei, spunând că în Harghita şi Covasna, autoritatea statului este inexistentă.
XS
SM
MD
LG