Linkuri accesibilitate

Jinduind puterea


Vladimir Voronin la 1 mai
Vladimir Voronin la 1 mai

Declaraţiile recente ale comuniştilor potenţează tocmai faptul pe care ei îl deplîng. Mă refer la haos şi distrugere.





Am citit cu atenţie recenta declaraţie a preşedintelui Partidului Comunist, Vladimir Voronin. E acelaşi ton ritos, categoric, aspru, specific comuniştilor. Textul însă conţine multe neclarităţi.

Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Realitatea cu amănuntul consemnată de Iulian Ciocan
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:03 0:00
Link direct


Iată, bunăoară, Alianţa pentru Integrare Europeană e considerată „un grup de uzurpatori, care trebuie ori să-şi prezinte demisia, ori să răspundă în faţa legii”.

Nu prea îmi este clar mesajul ăsta. Ce ar trebui să
înţelegem? Că Alianţa va fi cruţată şi nu va fi trasă la răspundere dacă va demisiona? Şi va răspunde în faţa legii dacă nu va dori să plece? Dacă e aşa, reiese că aceiaşi „uzurpatori” vor fi iertaţi sau pedepsiţi în funcţie de reacţia lor la mesajul PCRM-ului. Şi dacă Alianţa se va speria şi va da bir cu fugiţii, comuniştii vor uita de toate păcatele pe care i le-au atribuit.

Mărturisesc că mă nedumereşte maleabilitatea asta care nu prea corespunde tonului categoric. Pe deasupra, cine poate garanta că Alianţa rămasă la putere va fi judecată? Sau poate comuniştiii vor să meargă pînă la capăt şi să facă o revoluţie? Şi dacă nu vor învinge ca predecesorii lor în 1917?

Sau să luăm o altă declaraţie ritoasă a PCRM-uluui: „Noi nu avem de gînd să cerem ceva de la acest regim. Cerinţa noastră de bază este demisia regimului!” Aşadar, pe de o parte, zici răspicat că nu ceri nimic, dar, de fapt, ceri demisia, pentru că cel care merge pînă la capăt şi nu cere nimic nu aşteaptă demisia oponentului şi preluarea puterii. El o obţine fără rugăminţi.

Zice Vladimir Voronin în continuare: „Noi ştim cum să scoatem ţara din criză. Ştim cum să restabilim sfera socială şi să asigurăm stabilitatea naţională.”

Da, am văzut bine, în cei 8 ani de guvernare comunistă, cum a asigurat PCRM-ul stabilitatea naţională. Rezultatul muncii lor fructuoase pentru binele ţării a fost ziua de 7 aprilie 2009. Şi de ce, la o adică, nu ar asigura PCRM-ul stabilitatea prin votarea unui preşedinte împreună cu AIE? De ce vor numai ei să conducă? Nu au fost şi cei din AIE aleşi de popor? Sau au cazut de pe lună?

Zice Vladimir Voronin: „Preşedintele nu e ales din cauza aflării la guvernare a forţelor crizei, ai reprezentanţilor stihiei haosului, distrugerii”.

Nu pot fi de acord. Preşedintele nu a fost ales cu larga contribuţie a PCRM-ului. Şi teamă mi-i că declaraţiile recente ale comuniştilor potenţează tocmai faptul pe care ei îl deplîng. Mă refer la haos şi distrugere.
XS
SM
MD
LG