Linkuri accesibilitate

Jurnal de corespondent: Procesul exemplar al lui Sanader, premierul corupt al Croației


Contrastul cu România le dă dreptate celor care afirmă că România a fost primită prea devreme în Uniune și că, odată înăuntru, a pierdut orice interes pentru a arăta că dorește să pedepsească marii corupți.



Un fost prim ministru adus in fiecare zi la tribunal de la inchisoare de catre o escorta de politie, pentru a raspunde in fata acuzatiilor de coruptie si abuz de putere, asa ceva nu s-a mai vazut in istoria recenta a Europei. Justitia croata il judeca insa zilele astea pe fostul premier Ivo Sanader.

Singurul caz in care s-a ajuns la ceva similar a fost procesul fostului premier socialist italian Bettino Craxi, condamnat in 1994 pentru coruptie, insa Craxi fugise intre timp in Tunisia, asa incat, desi condamnat in absenta, el nu a putut fi intemnitat. In Croatia, insa, fostul premier Ivo Sanader e in inchisoare preventiva inca din primavara, dupa ce facuse deja sase luni de inchisoare preventiva in Austria, unde fugise si unde a fost arestat in decembrie 2010.

Frumosul, elegantul si cultivatul Ivo Sanader e un politician foarte important nu doar pentru Croatia, dar si pentru istoria recenta a Balcanilor si a Europei de Est in general. El e omul care a renovat partidul croat de guvernamant, HDZ, partid ce avea o reputatie fascista, fiind chiar fondat, la inceputul razboaielor din Balcani, ca o formatiune ultranationalista de extrema dreapta. El e omul care a dus Croatia in NATO si pina aproape de incheierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeana. Negocierile sint de altfel incheiate, iar anul viitor Croatia va deveni al 28-lea membru al Uniunii.

Un specialist in literatura si istoria teatrului, un om care vorbeste fluent patru limbi straine, Sanader nu corespunde citusi de putin portretului tip al politicianului balcanic corupt. Dar, tocmai el e omul aflat in inchisoare de aproape un an si care e judecat cu severitate la Zagreb, pentru luare de mita si abuz de putere, acuzatii cumulate ce ar putea duce, daca va fi condamnat, la o pedeapsa totala de pana la 15 ani inchisoare.

Niciuna din fostele relatii politice ale lui Sanader nu i-au folosit pentru a amana procesul prin demagogie sau detalii tehnice de procedura, cum se intampla in România (sau in Italia). Croatia intra la anul in UE si vrea sa dea un exemplu, devenind prima tara in istoria moderna a Europei care judeca - si probabil va condamna la inchisoare - un fost sef de guvern.

Contrastul e flagrant cu felul in care functioneaza justitia in România, in cazuri similare, si nu face decit sa le dea dreptate celor care inca si acum afirma ca România si Bulgaria au fost primite prea devreme in Uniune si ca, iata, odata inauntru, au pierdut orice interes si stimulent pentru a arata ca intr-adevar doresc sa faca curat acasa si sa pedepseasca marii corupti.
  • 16x9 Image

    Dan Alexe

    Dan Alexe, corespondentul Europei Libere la Bruxelles, poliglot, eseist, romancier și realizator de filme documentare. 

Previous Next

XS
SM
MD
LG