Linkuri accesibilitate

Efectele suspendării lui Băsescu (EvZ, Adevărul, România liberă, Hotnews)


Ziarele din România sunt pline de ipoteze privind șansele ori efectele suspendării din funcție a președintelui Traian Băsescu, o procedura pe care partidele de opoziție au anunțat că o vor declanșa foarte rapid.


Cei mai multi comentatori cred ca e o prostie ca liderii social democrat Victor Ponta, liberal Crin Antonescu si conservator Dan Voiculescu isi fac socoteli mai gresite decat oricand. Daca Ponta poate intrucatva sa camufleze cu tema suspendarii scandalul din interiorul Partidului Social Democrat (scandalul excluderii presedintelui Senatului Mircea Geoana), Crin Antonescu ar avea insa numai de pierdut daca suspendarea lui Basescu va esua. Este opinia lui Mircea Marian, de la Evenimentul zilei, care spune ca mai degraba l-ar indemna pe Basescu sa sprijine actiunea opozitiei, care va eroda ce-a mai ramas din coeziunea Uniunii Social-Liberale.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:02 0:00
Link direct



Silviu Sergiu arata, in acelasi cotidian, ca Ponta are o agenda ascunsa. El nu va ezita sa se foloseasca de ceea ce-i sperie mai tare pe pesedisti, – anchetele Departamentului National Anticoruptie, – atunci cand sunt scosi din arena adversari ai sai, precum fostul premier si lider PSD Adrian Nastase.

Nici vorba sa reuseasca suspendarea, crede si Grigore Cartianu, in Adevarul. Fata de 2007 cand seful statului a trecut cu bine printr-o procedura asemanatoare, blocata de rezultatul referendumului, acum opozitia nu mai are majoritate in parlament, iar Curtea Constitutionala nu are cum sa valideze motivele subtiri invocate de juristii din USL.

Doua analize cauta o explicatie coerenta pentru acest demers aparent irational. In Romania libera, ipoteza Andreei Nicolae este ca PSD si PNL conteaza pe nemultumitii din partidul de guvernamant. Cu alte cuvinte, suita de anchete penale cu protagonisti din randul alesilor democrat-liberali ar putea aduce voturile lipsa in favoarea suspendarii sefului statului.

Pe site-ul Hotnews, Dan Tapalaga construieste alt scenariu: opozitia nici nu ar avea de gand sa duca pana la capat suspendarea, stiind bine ca nici voturi destule nu are in parlament si nici pe referendum nu poate conta. Face asadar un abil joc de imagine, dezvaluit, pentru cine a fost atent, de Adrian Nastase intr-o recenta declaratie televizata. Cine ar putea fi impresionat de aceasta tactica? Bugetarii si judecatorii, sustine Tapalaga. Cei dintai, atinsi la punga de masurile de austeritate, cei din urma, inraiti de conflictul deschis in care se afla de multa vreme cu Traian Basescu. Magistratii vor pur si simplu mai multi bani, dar pot juca, in aceasta punere in scena, rolul nobil al aparatorilor statului de drept, sustine aceasta analiza publicata de Hotnews.
XS
SM
MD
LG