Linkuri accesibilitate

Rolului femeilor în conducerea comunităților rurale


„Soluţia pentru depăşirea crizei politice este nu doar promovarea femeilor la tribuna legislativului, dar şi alegerea unei femei în funcţia supremă a ţării.”



Câteva sute de moldovence de la țară s-au adunat astăzi la Chișinău la un forum consacrat rolului femeilor în conducerea comunităților rurale. Majoritatea participantelor la întrunirea organizată de Federația Națională a Agricultorilor sunt absolventele unui curs de instruire pentru femeile-lideri finanțat de o agenție suedeză pentru dezvoltare. Ce le-a adus această pregătire, vom afla din relatarea corespondentei noastre Alla Ceapai.



Acum 10 ani avea o mică seră şi un lot de doar 20 de ari. Între timp şi-a mărit suprafaţa pînă la 30 de hectare. Numele ei se asociază cu un lider monopolist. Este vorba despre Maria Darii din satul Chetrosu, raionul Drochia care spune că agricultura este un lucru sfînt pentru ea:

„A produce legume este un lucru minuţios, e mult lucru manual. Înţelegeţi ca să produci şi să ai rezultate trebuie să ai dragoste. Să produci legumele cu suflet. Şi copiii îmi spun, mamă mata dacă nu scormi o zi în pămînt mata nu te simţi satulă. ”

Maria Darii
Maria Darii
Maria Darii are planuri ambiţioase, să-şi extindă sera şi să producă legume ecologice în cîmp protejat. Iată de ce ea participă la mai multe traininguri pentru a însuşi mai bine noile tehnologi agricole: „Să te opreşti la aceeaşi tehnologie, la acelaşi soi nu se merită, dar tot timpul trebuie să fii în căutarea tehnologiilor noi, ştiţi cum e nu greşeşte acela care nu lucrează, eu la toţi le spun aşa, eu acolo la Drochia am devenit deja ca un instructor, sunt mulţi tineri care vor să încerce şi eu le spun din primul an poate să nu vi se primească fiindcă pe parcursul lucrului multe le înveţi, nu citite, dar din practică.”

Afacerea însă nu i-a înlocuit şi rolul de mamă. Maria Darii duce dorul celor trei copii ai săi ajunşi la muncă peste hotare:

„Sunt şi bunică, sunt şi mamă, dar totuşi dacă mă ajunge dorul, dacă copilul spune că mămica s-a întîmplat ceva trebuie să vii pe vreo 2 săptămîni să mă ajuţi, eu ştiu că dacă eu sunt un lider şi am afacerea mea prorie eu îmi permit să plec că eu nu depind de nimeni.”

Elena Dobzeu
Elena Dobzeu
De altă părere este Elena Dobzeu primăriţa satului Grozeşti, raionul Nisporeni. Ea este sigură că o femeie-mamă nu întotdeauna reuşeşte să fie şi un lider de excepţie: „Femeile ele însele constituie pentru sine o barieră. Concepţia asta istorică venită că femeia nu e decît dată să fie mamă, gospodină şi o soţie bună. În realitate vreau să spun că dacă eşti un lider bun femeie, apoi nu eşti şi o gospodină bună.” Politica, care este şi ea de genul feminin este domeniul cel mai indicat femeilor care vor să se manifeste în calitate de lider, mai spune primăriţa Elena Dobzeu: „Pînă în 2007 noi am avut lideri primari bărbaţi şi bărbaţii spuneau în campania electorală, nu la noi la Grozeşti va cîştiga femeia, că deja satul nu mai vrea bărbat, nu mai are încredere în bărbaţi şi ca satul să reînvie nouă ne trebuie o femeie. Nu ştiu cît de reuşit am răspuns eu, nu ştiu dacă am fost anume eu cea care trebuia să vină, dar asta trebuie să o spună satul.” Elena Dobzeu se arată convinsă că soluţia pentru depăşirea crizei politice este nu doar promovarea femeilor la tribuna legislativului, dar şi alegerea unei femei în funcţia supremă a ţării.
Previous Next

XS
SM
MD
LG