Linkuri accesibilitate

M.Geoană pleacă din PSD după ce a ratat tot ce se putea rata (Hydepark)


„Adio tovarăşi, pe curând prieteni”. Care prieteni? Carnasierii din PSD? (N. Savin)




Exclus din PSD şi revocat de la şefia Senatului României, Mircea Geoană este executat joi ca la carte de comentatorii de presă din România. Nicoleta Savin comentează formula cu care Geoană a părăsit Partidul Social-Democrat: „Adio tovarăşi, pe curând prieteni”. Care prieteni? Carnasierii din PSD?, întreabă N. Savin, care face inventarul executiilor de lideri pe care le-a practicat deja principalul partid românesc de opoziție: Ion Iliescu si Adrian Nastase, acesta din urma inlocuit cu Mircea Geoana, el insusi inlocuit cu Victor Ponta.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:59 0:00
Link direct


Cu exceptia ultimului, ceilalti au simtit pe pielea lor cum e cu „prietenii”din partid, si asta pentru ca nu au acceptat sa plece de bunavoie. Acest gest a fost facut o singura data in politica romaneasca de dupa 1989, si anume de liderul Uniunii Democrate a Maghiarilor, Marko Bela, care i-a predat normal stafeta mai tanarului Kelemen Hunor. Articolul Nicoletei Savin se vrea un avertisment pentru Ponta. Si el va fi devorat de haita pesedista la momentul potrivit.


Evenimentul Zilei gazduieste comentarii pe aceeasi tema si prin intermediul site-ului Hydepark. Silviu Sergiu admite intr-un asemenea articol ca „Geoană a fost supus unei executii in stil stalinist, fara capete de acuzare convingatoare, a fost victima unui proces-spectacol, o terapie de grup, un veritabil ritual de exorcizare a fricii de un nou esec in alegeri.” În schimb, fostul lider al PSD nu a inteles ca are nevoie de o iesire eleganta din scena, de un pas inapoi eficient din punct de vedere strategic. A ales, tocmai dimpotriva, sa-si puna mainile in sold si „sa ocarasca plutonul de executie”. Ba mai mult, a facut din ziua descaunarii sale de la Senat un moment de penibil absolut. Comentatorul se uita inapoi si trage o concluzie catastrofala pentru politicianul social-democrat: „a fost intotdeauna omul care a servit scopurilor altora si s-a complacut in aceasta postura”. Cand a avut legitimitate, castigand in 2005 sefia partidului impotriva candidaturii puternice a lui Ion Iliescu, nu a reformat partidul, ci a balansat intre grupurile de putere din PSD, trecand cand de partea unuia, cand a altuia, in speranta ca va pastra controlul.

Dar diagnosticul fatal se află în articolul semnat de Cristian Patrasconiu (Hydepark, preluat de Evenimentul Zilei), si care trece in revista toate greselile fostului sef al Senatului: “Mircea Geoana pleacă din PSD dupa ce a ratat tot ce se putea rata”.
XS
SM
MD
LG