Linkuri accesibilitate

Kremlinul a pierdut alegerile în Osetia de Sud


Igor Boţan
Igor Boţan

Ce șanse sunt ca scenariul să se repete în regiunea transnistreană la aşa-numitele alegeri prezidenţiale din 11 decembrie?


În regiunea separatistă Osetia de Sud din Georgia candidatul sprijinit de Moscova a pierdut alegerile prezidențiale. Vestea a stârnit emoții printre comentatorii de la Chișinău, în perspectiva alegerilor prezidențiale din Transnistria, de la 11 decembrie. Ce șanse sunt ca scenariul să se repete, l-a întrebat Vasile Botnaru pe Igor Boțan, directorul Institutului pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Igor Boţan: „Elitele din enclavele separatiste, fie că este vorba despre Republica Moldova, Georgia sau Nagorno- Karabah, sunt de fapt clienţii Kremlinului. Cu timpul încep să-şi conştientizeze propriile interese şi fac un fel de frondă. Este pentru a treia oară ceea ce se întâmplă acum în Osetia de Sud sau ce s-a întâmplat, când liderul care este favoritul Kremlinului pierde competiţia electorală. Ne amintim că în 2005 s-a întâmplat un astfel de lucru – Serghei Bagapş l-a învins pe favoritul Moscovei, Raul Hadjimba, iar în 2011 s-a întâmplat acelaşi lucru – favoritul Kremlinului a fost învins de către liderul opoziţiei. Dar cei care au învins ulterior devin la fel ca şi cei adoraţi de Kremlin, clienţii Kremlinului din cauza situaţiei în care se află aceste enclave, care sunt totalmente dependente de Kremlin. Deci acest lucru nu trebuie să ne mire. Şi nu trebuie să ne mire dacă eventual Igor Smirnov, care acum este în dizgraţiile Kremlinului va învinge la alegerile prezidenţiale.”

Europa Liberă: Dar semnalele care vin de la Kremlin sunt mult prea dure. Dacă fiul lui Smirnov este convocat la procuratură forţat şi se spune în ştirile de la Moscova că a furat 160 de milioane de ruble, o asemenea presiune este fără precedent.

Igor Boţan: „Este fără precedent, dar vedem cât de stoic Igor Smirnov trece peste aceste neplăceri. El spune că nu contează presiunile Moscovei, noi oricum iubim Moscova. Este şi lesne de înţeles, fiindcă Transnistria există datorită suportului Moscovei. Cât despre fecioru-său, care este anchetat la Moscova, el spune foarte clar: dacă este vinovat, atunci să poarte răspunderea pentru ceea ce a comis. Adică Igor Smirnov, cunoscând experienţa lui Bagapş şi a lui Ankvab, care au devenit preşedinţi ai Abhaziei în pofida dorinţei Kremlinului, ştie foarte bine că după eventuala victorie lucrurile se vor normaliza. Şi există explicaţii pentru astfel de comportamente. De exemplu Igor Smirnov, atunci când era presat de către emisarii de la Moscova să achite datoriile pentru gaze, el le răspundea franc, uitându-se în ochii lor: la început să faceţi ordine cu livrările de gaze. De ce ne vindeţi gaze cu 200 de dolari, atunci aşa era preţul, pentru mia de metri cubi, dar ne impuneţi să dăm acest gaz întreprinderilor ruseşti de aici din Transnistria la preţul de o sută de dolari? Igor Smirnov nu a dezvoltat această temă şi nu a explicat unde se duce diferenţa de aproximativ 50 de procente, în buzunarele cui? Probabil că în buzunarele elitelor locale, din aceste enclave separatiste, dar şi a protectorilor lor de la Moscova.”

Europa Liberă: Limba Rusă a inventat cuvântul – „otcat”.

Igor Boţan: „Da, toate mecanismele sunt foarte bine cunoscute. De aceea în prezent Igor Smirnov, deşi este presat de Moscova, el cred că calculează corect atunci când crede că dacă reuşeşte să învingă atunci multe din păcatele lui vor fi iertate, fiindcă Moscova va trebui în continuare să menţină pe linia de plutire aceste enclave.”

Europa Liberă: Dar, Moscova transmiţând asemenea semnale, când spune că fiul lui Smirnov, care se identifică cu tatăl preşedinte, ar fi furat din ajutoarele oferite de Federaţia Rusă, 160 de milioane de ruble, este un semnal că Smirnov nu este omul de încredere, nu este onest, votaţi-l pe altcineva. Pe ce contează Smirnov, dacă propaganda lucrează împotriva lui?

Igor Boţan: „Contează pe inerţia comportamentului cetăţenilor. Smirnov cunoaşte foarte bine acest comportament electoral. Şi după ce timp de 20 de ani cetăţenii au votat la îndemnul lui Smirnov, pentru marea majoritate a acestor cetăţeni, care locuiesc în Transnistria, să schimbe opţiunea electorală în favoarea altui candidat va fi greu şi probabil domnul Smirnov acum întreprinde toate măsurile pentru a-şi asigura victoria. Va reuşi sau nu asta este o altă problemă, dar mizele sunt foarte mari. Dacă va pierde competiţia electorală, el şi familia lui, feciorii lui vor deveni ţapi ispăşitori. Dacă învinge în această campanie electorală peste o anumită perioadă de timp domnul Smirnov are certitudinea că lucrurile se vor aranja, aşa cum a fost şi în cazul lui Bagapş.”

Europa Liberă: Cu ce contracarează Smirnov? Inerţia, înţeleg, e una. Dar care sunt performanţele lui? Lupta pe viaţă şi pe moarte cu Chişinăul?

Igor Boţan: „Şi asta este punctul slab al lui Smirnov în prezent, fiindcă conjunctura s-a schimbat, sau este în schimbare.”

Europa Liberă: După Lavrov.

Igor Boţan: „După Lavrov. Şi înainte de Lavrov, după ce în 2010 doamna Angela Merkel, cancelarul Germaniei a acceptat să discute cu Federaţia Rusă o nouă abordare privind securitatea europeană. De atunci lucrurile încet-încet se schimbă. Şi probabil din punctul de vedere al Kremlinului Smirnov cam întârzie să se ralieze la noile curente.”
Previous Next

XS
SM
MD
LG