Linkuri accesibilitate

Reduceri substanţiale la poliţe de asigurare medicală


… pentru cei care vor trebui, oricum, să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru poliţe, începând cu 2012.




Casa Națională de asigurări în medicină vrea ca la anul angajatorii și angajații să plătească în proporții egale, de 3,5% din salariu, pentru polița de asigurare obligatorie, ca și în prezent. Însă pentru moldovenii care își plătesc polița în mod individual, asigurarea ar urma să se scumpească. Detalii, în relatarea Allei Ceapai.


Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:10 0:00
Link direct



Cu 210 lei mai mult vor scoate din buzunar persoanele care îşi achită individual contribuţia anuală pentru poliţa de asigurare, spune directorul Companiei naţionale de asigurări în medicină, Mircea Buga:

Mircea Buga
Mircea Buga
„Patentarii, întreprinderile individuale, vînzătorii la piaţă, proprietarii de terenuri agricole, deci ei au obligaţia să achite individual, adică să meargă la agenţiile teritoriale sau la oficiile poştale, sau la oficiile bancare şi să achite contribuţia obligatorie. Salariul mediul anual prognozat pentru 2012 este în creştere, aplicînd aceeaşi cotă de 7 procente la salariu mediu anual prognozat la ei se obţine o cifră de 2982 de lei, se primeşte 210 de lei diferenţă cu anul precedent.”

Dacă însă aceştia se vor grăbi să achite acei circa 3000 de lei pentru asigurare în primele trei luni, vor avea chiar reduceri, mai spune Mircea Buga:

„Reducerea de 50 la sută se aplică pentru toţi cei care achită individual şi mai este ceva în plus, 75 de procente reducere pentru agricultori.”

Deşi costurile de asigurare cresc, neschimbate rămîn serviciile medicale de care beneficiază persoanele asigurate. Din nou Mircea Buga:

„Volumul de servicii şi în asistenţa medicală primară, în cea specializată de ambulator şi în cea de urgenţă. Să nu uităm de medicamente compensate, pentru hipertensivi compensate în medie cu 50 sau 70 la sută în funcţie de preparat. Psihotropice şi antidiabetice preparate care sunt gratuite din contul poliţei de asigurare.”

Ce au de cîştigat deţinătorii poliţei de asigurare, această întrebare am adresat-o mai multor vizitători ai Spitalului Clinic Republican:

„Iată mă internez în spital şi nu am să plătesc pentru pat, pentru lecuire. Medicamentele deja le mai cumpăr şi eu, că nu poate să mă asigure chiar cu toate.”

„Toate medicamentele le cumpărăm şi seringile le cumpărăm, numai că nu plătim locul.”

„Ori că am poliţa ori că nu o am e tot aceea. Pentru că atunci cînd mergi la spital şi nu dai ceva nici nu se uită la poliţă.”

„Dacă ai poliţă e bine, dacă nu o ai tot atît trebuie la medic să plăteşti.”

„La doctor chiar şi 100 de lei îi pare puţin pentru internare. Cam brutali sunt şi medicii, surorile medicale şi infirmierele, e la un nivel scăzut.”

Din cauza serviciilor medicale proaste 30 la sută din populaţia Republicii Moldova nu au poliţă de asigurare, spune experta Ana Popa:

Ana Popa
Ana Popa
„Cu siguranţă faptul că noi avem 30 procente de populaţie neasigurată face ca şi costul poliţei, dar şi contribuţiei să fie mai mare, pentru că în cazul în care am avea toată populaţia asigurată, probabil s-ar putea reduce şi procentul de 7 la sută.”

Pentru a spori numărul persoanelor asigurate, începînd cu 1 ianuarie 2012 cei care nu au poliţa de asigurare vor achita cîte 20 de lei pentru fiecare vizită la medicul de familie, astfel contribuind la fondul de asigurări obligatorii.
Previous Next

XS
SM
MD
LG