Linkuri accesibilitate

Moldova condamnată într-un nou caz la CEDO pe dosarul 7 aprilie


Curtea Europeană a Drepturilor Omului, Strasbourg, Franţa

Andrei Taraburcă: „Eu şi uitasem că am scris la CEDO. Trăiam resemnat cu ceea ce este.”


Andrei Taraburcă un tînăr de 23 de ani, victimă a evenimentelor din 7 aprilie, a apelat anul trecut la CEDO pentru a i se face dreptate. Astăzi CEDO a dat un verdict în favoarea tânărului moldovean. Curtea de la Strasbourg constată că acesta din urmă a fost maltratat şi supus relelor tratamente. Aşa că statul trebuie să-i plătească lui Andrei Taraburcă daune morale de 15 mii de euro şi materiale în sumă de 1500 de euro. Alla Ceapai a stat de vorbă cu Andrei Taraburcă:

Andrei Taraburcă: „În ziua de 7 aprilie m-am dus cu prietenul în Piaţa Marii Adunări Naţionale să vedem ce se petrece acolo. Doar ne uitam. Şi pe la amiază deja vroiam să plecăm acasă, am luat un taxi şi din urmă au urcat trei poliţişti în civil şi ne-au dus la sector, fără să ne spună unde, doar taximetristului i-au spus unde să ne ducă. Şi acolo ne-au ţinut o zi şi o noapte. A doua zi, ne-au dus la Comisariatul general de poliţie. Acolo ne-au ţinut încă trei zile într-o celulă mică, unde eram 11 oameni. După asta mi s-a făcut judecată, acolo pe loc, la comisariat. Au spus că pentru ca să nu fiu periculos societăţii mi-au dat încă 30 de zile de arest. Nu ştiu din care motive aş fi eu periculos societăţii, dar asta este. Şi după asta am mai stat încă 7 zile la Penitenciarul nr.13. Acolo la fel nu mi-a fost uşor, situaţia, atmosfera... fiindcă nu ştiam cîte zile o să stăm în puşcărie. Trebuia să stăm 30 de zile, dar am stat doar 10.”

Europa liberă: V-au bătut, v-au maltratat, ce v-au făcut acolo?

Andrei Taraburcă: „S-au purtat foarte urît cu noi, ne numeau, ne înjoseau, m-au bătut pe mine şi pe alţi băieţi i-au bătut, asta a fost în comisariate. Nu a intrat nici un medic la noi, să ne facă dezinfecţie acolo unde am fot loviţi.”

Europa liberă: Am înţeles că ai fost impus să mergi pe un „coridor al morţii”, ce fel de coridor?

Andrei Taraburcă: „Un coridor din poliţişti care stăteau cu beţe (bastoane) pe ambele părţi. Şi cînd ne urcau în maşină pentru a ne transfera la penitenciar, am luat şi eu cîteva lovituri peste spinare. Iar cînd vroiam să mă dau jos la penitenciar mi-au dat o lovitură după cap, nici nu ştiu din ce parte şi cine, dar tot poliţiştii erau.”

Europa liberă: După aia ai mers pe la medici?

Andrei Taraburcă: „Toţi medicii am trecut, mi-au dat curs de lecuire, am urmat tratamentul. Chiar şi acum recent am trecut un curs de tratament, cu capul, cu una, cu alta.”

Europa liberă: Pînă a ajunge la CEDO, presupun că ai apelat la justiţia naţională?

Andrei Taraburcă: „Da, am dat la noi, dar fără succes. Au spus că nu sunt suficiente motive şi dovezi ca să demonstrez că am fost bătut, s-au ceva mi-au făcut. Cînd am ieşit deja îmi trecuseră toate. Chiar şi la centrul medical Memoria, ei foarte mult m-au ajutat, ei au scris în instanţă ce a fost, cum a fost, unde am fost lovit, cu capul probleme. Dar acolo mi-au spus că noi nu cunoaştem aşa centru, nu au luat în consideraţie.”

Europa liberă: Şi după aia ai apelat la CEDO?

Andrei Taraburcă: „La CEDO am apelat cu ajutorul avocatului, care m-a ajutat foarte mult. Prin avocat am scris tot cum s-a petrecut, de altfel, nu mai ajungeam.”

Europa liberă: Te aşteptai la un rezultat?

Andrei Taraburcă: „Deloc. Eu şi uitasem că am scris la CEDO. Trăiam resemnat cu ceea ce este, nici nu m-am gîndit. Azi am fost mirat cînd am aflat.”

Europa liberă: Acum că ai cîştig de cauză te simţi pe deplin recompensat?

Andrei Taraburcă: „Cînd îmi amintesc sufăr, mai bine nu treceam prin ce am trecut. Banii sunt bani, dar ce a fost...a fost, mai bine să nu mai treacă nimeni. Nu aş dori cuiva să treacă prin asta sau să stea la puşcărie să vadă cum e asta, nu dă Doamne.”

Europa liberă: Totuşi, tinerii au ieşit cu un scop să lupte pentru ceva. Au obţinut acel ceva pentru care au „luptat” tinerii din 7 aprilie?

Andrei Taraburcă: „Cît de cît, da. S-a schimbat şi politica, mai amabilă şi mai dreaptă a devenit şi justiţia.”

Vezi comentarii (1)

Acest forum a fost închis

Mai mult
XS
SM
MD
LG