Linkuri accesibilitate

Traiul pe datorie e un fiasco (Grigore Cartianu / Adevarul)


Victor Ponta refuză evidenta realităţii economice mondiale (Silviu Sergiu / Evenimentul zilei)


Editorialistii romani par sa fie, in general, adepti ai masurilor de austeritate stabilite direct de la nivel european. Grigore Cartianu, de la Adevarul, se teme ca totul va bascula insa din pricina lipsei de responsabilitate a europenilor, care nu inteleg ca traiul pe datorie e un fiasco si ca trebuie sa-si asculte guvernele si sa stranga cureaua. El atrage atentia asupra rupturii dintre liderii europeni si cetatenii tarilor lor, dar ii mustra deopotriva si pe europenii de linia a doua, intre care s-ar putea numara si romanii. Citam: „In toata Europa, de la Est la Vest si de la Sud la Nord, cuvantul de ordine este sa ni se dea. Acesta va fi sfarsitul erei bunastarii neconditionate in Europa. Iar daca va fi gestionat irational, ar putea fi sfarsitul civilizatiei europene”.

Silviu Sergiu, care semneaza editorialul pentru Evenimentul zilei, priveste cu atentie reactiile liderului de opozitie Victor Ponta. Social-democratul isi arata constant ingrijorarea fata de ce va aduce summitul european de maine, drept care se opune cu indarjire la tot ce ar presupune strangerea curelei. Cancelarul german Angela Merkel si presedintele francez Nicolas Sarkozy iau bani de la cetatenii tarilor lor, crede Ponta, pentru a-i da bancilor aflate la stramtoare. Social-democratul a depasit in repetate randuri limitele populismului. De pilda, cand condamna decizia Curtii Constitutionale a Romaniei, care a validat unele masuri de austeritate ale guvernului – in speta, inghetarea salariilor si pensiilor. In editorialul din care am citat, Silviu Sergiu cauta explicatia acestei incapatanari a liderului PSD de a refuza evidenta realitatii economice mondiale. Ipoteza sa este ca Ponta nu are nimic de pierdut: PSD va fi oricum cooptat la guvernare dupa alegerile de anul viitor, pentru ca Basescu vrea neaparat sa-i lase in opozitie pe liberali.

Deocamdata, presedintele Traian Basescu va pleca la Bruxelles pentru summitul crucial. Ziarul Adevarul il critica intr-o analiza pentru ca nu-i lasa aceasta misiune primului ministru, asa cum fac alte state. Problema a repus-o pe tapet o interpelarea a lui Victor Ponta, care i-a cerut lui Basescu sa spuna cu ce mandat merge la Bruxelles. Analiza respecta insa neutralitatea genului: din legislatia romaneasca, nu rezulta ca seful statului ar trebui sa primeasca de la cineva vreun mandat pentru a formula decizii in numele tarii sale. In plus, o reglementare europeana din 2009 limiteaza participarea liderilor europeni la summit-ul Consiliului European la o singura persoana, care poate fi presedintele sau premierul.
XS
SM
MD
LG