Linkuri accesibilitate

Nu se va schimba nimic esențial dacă Smirnov va pierde alegerile (România Liberă)


Meciul Ponta-Năstase (S. Fati/România Liberă).







Un comentariu din presa de azi, semnat de Cristian Ghinea in Romania Libera, se ocupa de alegerile din Transnistria, programate pentru duminica. Primul amanunt care ii atrage atentia comentatorului este cifra deficitului bugetar in regiunea separatista: 70%. Sovietul suprem al autoproclamatei republici a aprobat ca numai 30% din buget provine din venituri, restul urmand sa fie acoperit din misterioase surse, care sunt de fapt Federatia Rusa. Rusia plateste salarii functionarilor de stat si un spor de 15 dolari pe luna la pensiile transnistrenilor, reaminteste Ghinea. La aceste alegeri de presedinte Igor Smirnov nu mai e singur in cursa, ci alaturi de alti cinci. Suplimentul la pensii nu le-a mai fost distribuit oamenilor prin guvernul controlat de el, ci prin Sovietul Suprem condus de favoritul actual al Moscovei, Anatol Kaminski.

Comentariul din Romania Libera adauga ca nu se va schimba nimic esential daca Smirnov va pierde alegerile. Contracandidatii lui sunt din aceeasi specie, dar mai tineri, si ar putea sluji cel mult de argument in fata presiunilor Germaniei, ca o proba de bune intentii pentru rezolvarea conflictului transnistrean.

Adrian Patrusca scrie in Evenimentul zilei despre summitul european de la Bruxelles – un summit al disperarii, o tentativa de salvare de la dezintegrare a Europei unite. Formulele de acest fel abunda in acest comentariu si sunt garnisite cu o ipoteza cu totul defetista: deteriorarea rapida a echilibrelor lumii de azi ar confirma un scenariu KGB: „Cu patru lustri in urma, ofiterul KGB Gheorghi Arbatov il avertiza pe generalul american: o sa facem un lucru nemaipomenit, o sa va lipsim de dusmanul vostru”. Or, se adauga in articol, de la prabusirea Uniunii Sovietice, occidental se zbate sa-si gaseasca un dusman pe masura. Haosul nu iarta insa nici Rusia, crede Adrian Patrusca: „mana de fier a lui Putin a inceput sa rugineasca”.

Sabina Fati urmareste in Romania Libera meciul dintre Victor Ponta, liderul social-democratilor, si predecesorul sau Adrian Nastase. Acesta urma sa fie scos din joc odata cu sentinta in procesul Matusa Tamara – este vorba de dosarul in care Nastase ar fi urmat sa fie condamnat pentru o falsa mostenire un milion de dolari. Doar ca instanta a amanat din nou verdictul, facand iar loc impresiei ca nu Ponta va fi invingatorul in lupta pentru suprematia in PSD. O confruntare in care este din nou vorba despre coruptie si despre standardele anticoruptie cu care se falesc din cand in cand mai tinerii lideri de partid, atat cat sa dea bine la vitrina.
XS
SM
MD
LG