Linkuri accesibilitate

România faţă cu acordul european de guvernanţă fiscală (Ovidiu Nahoi / Adevarul)


Cureaua românilor nu mai poate fi strânsa (Dan Cristian Turturica / România liberă)


O stire scurta din Evenimentul zilei informeaza despre rezultatul partial al alegerilor de presedinte din autoproclamata republica Transnistria, cu Evgheni Sevciuk pe primul loc, urmat de Anatoli Kaminski si de Igor Smirnov. Acesta din urma nu va intra in turul al doilea, peste doua saptamani. Ziarul de la Bucuresti il citeaza pe al doilea clasat, Anatoli Kaminski cu afirmatia ca este convins de victorie in a doua infruntare electorala. La sfarsitul saptamanii trecute, Evenimentul zilei scria ca sustinerea Moscovei ar merge inspre Anatol Kaminski.

Comentariile pe marginea acordului de guvernanta fiscala incheiat vineri la Bruxelles au, toate, un ton aproape tragic la Bucuresti. Ovidiu Nahoi, de la Adevarul, este ingrijorat ca masurile din ce in ce mai dureroase vor trebui explicate la Bucuresti de un presedinte, citam, „cu o popularitate prabusita, cu increderea publica facuta praf de propriile inconsecvente si extravagante”. Traian Basescu este, in plus, omul confruntarii „care pe care”, si nu al compromisului. Or acum, cand e nevoie de o modificare a Constitutiei in sensul celor decise la Bruxelles, va trebui negociat, va fi nevoie de concesii. „Si totusi, scrie Nahoi, Romania nu are de ales. Acordul de guvernanta fiscala echivaleaza cu un nou tratat European. De data aceasta, suntem parte fondatoare si nu mai e nevoie sa parcurgem ani de negocieri pentru a intra in club”, mai spune comentatorul.

Si Sebastian Lazaroiu isi pune in Evenimentul zilei problema specialistilor performanti pe care ar trebui sa-i aiba acum Romania. Cel mai mult se indoieste de politicienii romani, mai ales ca si cei europeni au dovedit ca sacrifica oricand interesul public in favoarea interesului electoral, de aceea s-a si ajuns unde s-a ajuns. Opozitia grupata in Uniunea Social-Liberala nu doreste modificarea Constitutiei, pentru ca astfel ar intra in vigoare rezultele referendumului din 2009, cand romanii au votat pentru un Parlament unicameral cu maximum 300 de parlamentari. USL poate bloca modificarea Constitutiei in 2012. In schimb, dupa alegeri, la inceputul lui 2013, nu va mai avea loc de-ntors: Traian Basescu le-ar putea conditiona intrarea la guvernare de acest vot crucial.

In editia de weekend a Romaniei libere, Dan Cristian Turturica scria deja despre ceea ce urmeaza ca despre o misiune imposibila in care seful statului s-ar fi angajat. Cureaua nu mai poate fi stransa: nivelul de trai s-a prabusit cu 25% din 2010 incoace, clasa de mijloc nu poate fi impozitata mai mult fara a-i gatui complet activitatea si nu mai exista varianta unor imprumuturi suplimentare. Singura resursa disponibila, crede Turturica, ar fi banul risipit in prezent cu functionarea aparatului adminsitrativ si in marile companii de stat falimentare.
XS
SM
MD
LG