Linkuri accesibilitate

Vladimir Beşleagă despre Leonida Lari


Vladimir Beșleagă
Vladimir Beșleagă

„A fost o fiinţă care a ars pînă în ultima clipă şi nu şi-a pierdut speranţa în idealul pentru care a militat.”




Ieri a încetat din viață la Chișinău în urma unei boli incurabile poeta Leonida Lari. Un portret i-a schițat la cererea Allei Ceapai scriitorul Vladimir Beșleagă.

Vladimir Beşleagă: „Vestea tristă care ne-a lovit ca un fulger este că a plecat dintre noi unul dintre poeţii remarcabili a epocii. Un om de o forţă de convingere, forţă poetică, forţă de tribun, care a fost Leonida Lari. Şi rămîne un gol mare în urma ei, deşi ne-a lăsat cărţi pline de spirit combativ, de poezie, de atitudine.

A avut o viaţă foarte zbuciumată, a venit dintr-un sătuc şi s-a produs în cadrul literaturii în timpul regimului trecut, ca o explozie de vitalitate. A fost pe buzele tuturor mulţi ani la rînd. A fost mereu în primele rînduri ale celor care au militat pentru unirea Basarabiei cu România, revenirea la patria mamă. A fost în Senatul României, unde iarăşi a apărat cauza unirii. A fost o fiinţă care a ars pînă în ultima clipă şi nu şi-a pierdut speranţa în idealul pentru care a militat.”

Leonida Lari
Leonida Lari
Europa liberă: A fost şi fondatoarea Mişcării Naţionale, ce puteţi să ne spuneţi despre asta?

Vladimir Beşleagă: „Ea a fost printre cei dintîi. Ea a fost un spirit rar, un caracter rar, cum se întîlneşte pe la noi. La noi cei mai mulţi încep bine şi termină rău. Ea a fost consecventă cu sine însăşi şi a luptat pînă la umră pentru acest ideal. De aceea plecăm frunţile cu pietate în faţa memoriei ei şi îi spunem Dumnezeu să o odihnească în pace.”
XS
SM
MD
LG