Bulgaria caută de multă vreme să-și reducă dependența energetică de Rusia. O companie americană spune că a găsit soluția cel puțin parțială în subsolul Bulgariei, care ar fi bogat în gaze naturale. Relatează de la Sofia Petio Petkov.
Începând cu 2012 producția de gaze a Bulgariei va acoperi jumătate din nevoile țării, a anunțat în cadrul unei conferințe de presă, ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov. În cea de a doua jumătate a anului viitor va demara exploatarea unui nou zacamânt în zona orașului Loveci, care conține între 10 și 12 miliarde metri cubi.
Acum aproximativ o zecime din consumul intern mediu, evaluat la 2,5 miliarde metri cubi este asigurată din zacâmintele din șelful continental al Mării negre (în zona orașului Varna) și în Bulgaria de nord – în apropierea Plevnei.
Și întrucât prețul gazelor bulgare este cu 30-40% mai mic de cel al celor importate din Rusia, se așteaptă că va scădea taxa pentru încălzire centrală la Sofia și în orașele cu instalații de termoficare.
Noul zăcământ „Dervenți” a fost descoperit de compania americană „Transatlantic Petroleum” care a depus cu câteva zile în urmă la Ministerul economiei, energeticii și turismului cererea de a fi registrat zacamântul. Din aceasta zona vor putea fi produse 1 miliard de metri cubi pe an. Prețul gazelor va fi stabilit în cadrul unor tratative între „Transatlantic Petroleum” și „Bulgargaz”. Americanii vor plăti în buget și taxe de concesionare.
Ministrul Traikov s-a pronunțat în favoarea colaborării cu compania americană „Shevron” în domeniul gazelor de șist. El a recunoscut că există riscuri ecologice dar a respiuns argumentele organizațiilor nonguvernamentale care protestează periodic la Varna, Dobrici și Sofia. Contractul prin care vor demara prospecțiuni în zona localității Novi Pazar va putea fi semnat în următoarele luni.