Linkuri accesibilitate

14.12 - Chișinău: România suspendă temporar procedura de urgență în acordarea cetățeniei


Guvernul României a decis suspendarea pentru şase luni a aplicării procedurii de urgenţă pentru pentru cetăţenii moldoveni.


14 decembrie 2001

Ora Moldovei.

România suspendă temporar procedura de urgență în acordarea cetățeniei.

Aşa cum era de aşteptat, autorităţile de la Bucureşti au anunţat că suspendă temporar procedurile de acordare rapidă a cetăţeniei române pentru persoanele care au pierdut cetăţenia din diferite motive înainte de 22 decembrie 1989. Decizia vine la scurtă vreme, după ce Uniunea Europeană a hotărât să elimine, începând de 1 ianuarie 2002, vizele pentru cetăţenii români care vor călători în aşa-numitul spaţiu Schengen. Despre aceste modificări ale legislaţiei româneşti, care îi afectează şi pe mulţi locuitori ai Republicii Moldova, vă informează corespondenta noastră la Bucureşti, Ara Şeptilici.

Guvernul României a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă, prin care prevede suspendarea aplicării articolului 35 din Legea cetăţeniei numărul 21/p 1991. Articolul se referă la posibilitatea pentru anumite categorii de cetăţeni de obţinere a cetăţeniei române prin procedură rapidă. Această posibilitate a fost folosită pe scară largă de cetăţeni ai Republicii Moldova.

Ca urmare a deciziei de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români, care vor să călătorească în spaţiul ţărilor Uniunii Europene cu începere de la 1 ianuarie 2002, Direcţia de specialitate din cadrul Ministerului de Interne a României este confruntată cu o adevărată avalanşă de cereri de acordare în regim rapid a cetăţeniei române unor cetăţeni din Republica Moldova.

Drept urmare şi în continuarea ordonanţei de urgenţă emisă ieri, Guvernul României a decis suspendarea pentru şase luni a aplicării procedurii de urgenţă pentru obţinerea cetăţeniei pentru cetăţenii moldoveni. Acest lucru a fost anunţat în cursul acestei dimineţi de către premierul român Adrian Năstase.

Adrian Năstase: „Actualele paşapoarte pun unele probleme sub aspectul riscului de a fi falsificate şi ne este teamă că vor apare filiere în perioada următoare de falsificare pentru actualele paşapoarte, pentru cele care acum sunt utilizate, pentru a permite unor persoane, care nu sunt de fapt cetăţeni ai României să folosească aceste documente pentru a circula în unele ţări membre ale Uniunii Europene. De aceea a fost foarte importantă decizia de a introduce noi paşapoarte, care au elemente de securizarea mult mai serioase.

Problema este că dacă aşteptăm să dăm aceste paşapoarte ar trebui să nu punem în aplicare decizia de la 1 ianuarie, să aşteptăm până când vom avea câteva milioane de paşapoarte noi. Evident că nu putem să facem acest lucru. De asemenea, a apărut o cerere extraordinar de mare din partea cetăţenilor din Republica Moldova de a folosi procedura rapidă de obţinere a cetăţeniei române, bănuiesc într-o anumită măsură generată şi de această facilitare de călătorie în Occident. De aceea ieri la şedinţa de Cabinet am decis pe de o parte să nu mai folosim rezerva de paşapoarte din actuala configuraţie.

Practic nu vom da, deci nu vom onora aceste cereri noi decât cu noile paşapoarte. În ceea ce priveşte procedura de acordare a cetăţeniei pentru cetăţenii din Republica Moldova pentru o perioadă de şase luni am decis să suspendăm această procedură specială, iar cei din Republica Moldova vor intra pe regimul general al solicitărilor legate de acordarea cetăţeniei, deci prin Ministerul Justiţiei şi nu direct la Ministerul de Interne.”

Cetăţenii Republicii Moldova care vor să obţină cetăţenia română în următoarele şase luni vor beneficia de regimul general prevăzut în Legea 21 privind cetăţenia. Aceasta implică transferarea atribuţiunilor de la Ministerul de Interne la Ministerul Justiţiei. Procedura se anunţă greoaie în condiţiile în care oficiali ai Ministerului de Justiţie nu erau astăzi la curent cu faptul că Guvernul a aprobat încă de ieri suspendarea aplicărilor articolului 35 din Legea cetăţeniei. Ileana Cioplea, şeful Direcţiei cetăţenie din cadrul Ministerului de Justiţie:

Ileana Cioplea: „Nu pot să vă spun despre ce este vorba, acum aflu de la Dumneavoastră de acest lucru. Până acum noi nu ne-am ocupat niciodată de cetăţenii din Republica Moldova. Ei redobândeau cetăţenia română printr-o procedură simplă, de care se ocupa Ministerul de Interne.”

Textul ordonanţei de urgenţă nu face referire precisă la felul în care se va opera în continuare la acordarea cetăţeniei în regim general. Prin articolul 35 se stabilea o procedură derogatorie de la cea comună pentru acordarea cetăţeniei române foştilor cetăţeni români care înainte de 22 decembrie 1989 au pierdut cetăţenia română din diferite motive, sau pentru cei cărora li s-a ridicat cetăţenia română fără voia lor sau din motive neimputabile lor, precum şi descendenţilor acestora.

Această procedură, de care beneficiau în mod privilegiat cetăţenii Republicii Moldova presupunea acordarea cetăţeniei române fără examinarea cererii de către Comisia specială pentru constatarea condiţiilor de acordare a cetăţeniei, care funcţionează în cadrul Ministerului de Justiţie, precum şi fără parcurgerea etapelor stabilite prin capitolul trei din Lege.

Se înţelege, aşadar, că cel puţin în următoarele şase luni cererile cetăţenilor moldoveni, care vor să devină cetăţeni români vor fi supuse aceluiaşi regim ca şi cum, de pildă, ar locui în Germania sau Franţa şi şi-ar fi pierdut cetăţenia română în timpul regimului comunist. Acest lucru însă nu este posibil, spune şefa Direcţiei cetăţenie din cadrul Ministerului de Justiţie. Din nou

Ileana Cioplea: „Probabil, nu ştiu, în condiţiile articolului opt din lege, ca şi orice cetăţean străin, sau în condiţiile articolului 10 de redobândire pentru persoanele care au pierdut cetăţenia după 22 decembrie 89, ceea ce nu e posibil să fie încadraţi aici această categorie de persoane.”

Ministerul român de externe nu a primit în cursul zilei de astăzi nici un fel de luare de poziţie oficială din partea autorităţilor de la Chişinău cu privire la suspendarea pentru şase luni a regimului privilegiat de acordare a cetăţeniei române cetăţenilor Republicii Moldova. Dorul Prisăcaru, director în Ministerul român al Afacerilor Externe:

Doru Prisăcaru: „Nu am primit nici un fel de reacţie oficială din partea autorităţilor moldoveneşti. Nici prin ambasada noastră de la Chişinău, nu ne-a informat că s-ar fi luat o poziţie oficială vis-a-vis de această ordonanţă de urgenţă şi nici prin ambasada Moldovei. Însă trebuie luat în calcul următorul lucru: ordonanţa a fost aprobată aseară.”

La consulatul Republicii Moldova la Bucureşti nu se ştia nimic despre adoptarea de către Guvernul României a ordonanţei de urgenţă. În orice caz consulul moldovean, Gheorghe Botnaru, salută măsura pentru că, zice domnia sa, nu vrea ca Republica Moldova să-şi piardă cetăţenii. Consulul Republicii Moldova la Bucureşti,

Gheorghe Botnaru: „Nu ştiu ce să vă spun, nu ştiu despre ce merge vorba. Nu avem document oficial. Mă rog, în sufletul meu, eu am să fiu întotdeauna împotrivă, ca cetăţean. De ce statul meu să-şi piardă cetăţenii săi?”

Acest lucru se va întâmpla cu siguranţă în următoarele şase luni. Între timp Guvernul României va trebui să analizeze şi să decidă modalităţi concrete, în care va acorda cetăţenia română cetăţenilor Republicii Moldova după expirarea acelor şase luni, în care aceştia nu vor putea beneficia decât de regimul general de obţinere a cetăţeniei.

Ara Şeptelici, Radio Europa Liberă, Bucureşti.

*

Ministerul de Externe al Republicii Cehe a anunţat astăzi că se aşteaptă ca Guvernul ceh să respecte politicile Uniunii Europene şi să nu introducă viza pentru cetăţenii României începând de la 1 ianuarie 2002. Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului, decizia de a introduce vize ar fi trebuit să intre iniţial în vigoare începând cu data de 1 noiembrie 2001, dar, a spus el, autorităţile române au dat dovadă între timp că reuşesc să stăvilească valul de emigranţi către Europa Centrală şi de Vest. Astfel, dacă în luna august 349 de cetăţeni români au depus cerere de azil politic în Cehia, numărul acestora a scăzut la 240 în septembrie şi la numai 60 în octombrie.
XS
SM
MD
LG