Linkuri accesibilitate

Criza economică și nivelul de trai al românilor (Adevărul)


Involuția presei române spre modelul italian al afilierii de partid (România liberă).


Presa din Romania se ocupă mai ales de evoluţiile economice şi financiare din regiune şi din Uniunea Europeană.

„Criza economica este, in ciuda impactului negativ asupra nivelului de trai al românilor, o reala oportunitate pentru tara noastra” – scrie Silviu Sergiu, editorialistul ziarului Evenimentul zilei. Fara criza, tranzitia s-ar fi prelungit pe inca zece ani, fara disciplina financiara impusa acum, capitalismul de cumetrie si statul asistential ar fi blocat totul - se mai spune in acest comentariu. Criza este insasi un moment al adevarului pentru statele europene bogate, pe care le-a adus la un loc nu cine stie ce sentiment abstract de coeziune, ci calculul rece al intereselor financiare.

„Sustinerea proiectului european s-a facut contra cost. Privilegiile economice au fost cele care i-au convins pe francezi si nemti sa se reconcilieze dupa al doilea razboi mondial”. Acum, pentru prima data, aceste tari trebuie sa sprijine proiectul european fara sa se mai uite la portofel. E vorba de recastigarea increderii, iar Romania trebuie sa poata fi considerata un partener de incredere – se mai arata in editorialul Evenimentului zilei.

O sinteza din Romania libera informeaza asupra rezultatelor consultarilor de ieri de la Cotroceni ale presedintelui Traian Basescu cu partidele politice, pe tema Acordului european de uniune fiscala. In clipa de fata, sunt dispute referitoare la modificarea Constitutiei chiar in tabara puterii, unde democrat-liberalii ar vrea nu doar sa introduca acolo restrictiile fiscale stabilite la Bruxelles, ci si sa aplice rezultatele referendumului din 2009 – respectiv parlament unicameral cu maximum 300 de membri. La aceasta extensie se opune Uniunea Democrata a Maghiarilor din Romania.

Pe de alta parte, Uniunea Social Liberala, de opozitie, a iesit de la consultari cu impresia ca seful statului nu respinge ideea lor de inlocuire a guvernului actual cu unul de tehnocrati. Se opun tot partidele din arcul puterii: PDL, UDMR si UNPR. Se pare, in schimb, ca Basescu si USL sunt de acord asupra nevoii de a imbunatati actualul sistemul de vot uninominal, ceea ce, iarasi, nu convine udemeristilor.

In aceste zile s-a scris mult si despre aniversarea revolutiei din decembrie ʼ89. Alina Mungiu Pippidi face, in Romania libera, o analiza a evolutiei presei, cu concluzia ca, dupa cinci ani de improspatare, aceasta involuat catre modelul italian al presei affiliate, de partid. Concecintele in planul democratiei sunt catastrofale, spune autoarea.
XS
SM
MD
LG