Linkuri accesibilitate

Work & Travel: cît de fiabil este programul pentru tineri?


Lucrăm cu guvernul R. Moldova pentru a asigura că bunăstarea şi siguranţa studenţilor participanţi în acest program este respectată.



Ca să îşi vadă visul împlinit de a ajunge în SUA, Ana Axenti, o tînără de 24 de ani, s-a înscris acum un an la unul din programele de tip Work and Travel. Circa 3 mii de euro a fost suma achitată de Ana Axenti pentru serviciile companiei din Moldova care îi promisese timp de un an un job în domeniul servicilor hoteliere: „După ce mi-am dat seama că am fost amăgită am încercat să reziliez contractul şi să-mi restitui banii însă spre nenorocul meu nu am reuşit acest lucru.”

Ana Axenti
Ana Axenti
Cazul Anei Axenti nu este singular. În urma mai multor plîngeri din partea studenţilor faţă de agenţiile de recrutare sub umbrela Work and Travel, Ambasada SUA în Moldova, acum trei ani a elaborat o listă neagră a companiilor periculoase. Iar în vara acestui au fost revizuite regulile privind funcţionarea programului Work and Travel în Moldova.

Despre care ne spune purtătorul de cuvînt al Ambasadei SUA, Ryan Aiken:
„Participanţii la proiectul Work and Travel din Moldova trebuie să posede deja un contract de muncă pînă la solicitarea vizei. Se verifică minuţios sponsorii, cît şi angajatorii. Se monitorizează ca agenţiile locale Work and Travel să aducă studenţii în SUA şi să respecte scopul acestui program.”

Ryan Aiken a ţinut să menţioneze că prioritatea Departamentului de Stat este să se asigure ca sponsorii şi agenţiile Work and Travel din Moldova îşi respectă angajamentele: „Cu toate că acest program este finanţat şi susţinut de guvernul american, noi totuşi lucrăm cu guvernul Republicii Moldova pentru a asigura că bunăstarea şi siguranţa studenţilor participanţi în acest program este respectată. Şi ca acest program să fie în primul rînd o experienţă culturală pentru studenţii din Moldova.”

Astfel, una din soluţiile recomandate guvernului de către Ambasada americană a fost ca agenţiile Work and Travel să funcţioneze în baza unor licenţe speciale. O lege care prevede această măsura a fost adoptată săptămîna trecută în Parlament.

Preşedintele comisie economie, buget şi finanţe, Veaceaslav Ioniţă: „Dacă în prezent nimeni nu verifica activitatea acestor companii, prin introducerea licenţei, cel puţin acestea vor fi verificate şi monitorizate. Poate se vor întîmpla şi în viitor anumite cazuri neplăcute, dar numărul lor va scădea.”

Amintim, că din anul 2002 cînd a fost lansat Work and Travel în Moldova, circa 20 de mii de studenţi au participat în acest program. Iar în 2008 mai multe agenţii work and travel au fost trecute în lista neagră pentru că nu-şi respectau angajamentele programului Work and Travel.
Previous Next

XS
SM
MD
LG