Linkuri accesibilitate

Brazi cu chirie!


Trăim într-un spaţiu în care ocrotirea naturii e mai mult un slogan demagogic decît o necesitate stringentă.



Greu, foarte greu răzbesc ideile minunate în spaţiul eternei tranziţii. Şi totuşi, uneori, ele reuşesc să se impună în mod miraculous.

Să luăm bunăoară găselniţa recentă a Pieţei de Sud şi a SA „Codru-Nord” şi anume aceea de a da brazii cu chirie de sărbători. E fantastică, e magnifică ideea asta, iar avantajele sînt vizibile cu ochiul liber. Cumpărătorii plătesc mai puţin, copacii în ghivece nu mai sînt aruncaţi la tomberoane, ci returnaţi şi sădiţi apoi pe cîmpiile patriei. Prin urmare, vor fi sacrificaţi mai puţini brazi de Crăciun şi de Revelion.

E o idee simplă, elementară, care parcă era la îndemîna oricui şi care, din păcate, numai după 20 de ani de tranziţie e tradusă în viaţă. Dar mai bine tîrziu decît niciodată.

Eu mă gîndesc să încerc inovaţia, să merg şi să-mi iau cu chirie un brăduţ în ghiveci. Mărturisesc că nu am cumpărat niciodată în viaţă brazi vii, fiindcă îmi era jale de ei. Dar acum sînt tentat să aduc unul în ghiveci pe care să-l returnez după sărbători.

Sînt curios, de asemenea, să ştiu dacă găselniţa va atrage masele. Se vor repezi moldovenii să ia cu chirie brazi? Nu putem şti deocamdată, deşi pe mine mă încolţesc îndoielile. Vorba e că trăim într-un spaţiu în care ocrotirea naturii e mai mult un slogan demagogic decît o necesitate stringentă. Apoi, multora dintre cei care au cumpărat pînă acum brazi vii s-ar putea să nu le convină returnarea bradului care e un efort suplimentar şi un fel de risipă de timp, nu? Aşa că e greu de spus acum ce va fi. Aşa sau altfel inovaţia e lăudabilă şi merită experimentată.

Iar dacă stau să mă gîndesc mai bine, ar mai fi multe asemenea idei simple care plutesc în aer şi care, nu se ştie de ce, nu sînt implementate. Una dintre ele, care ar putea realmente îmbogăţi ţara, e ca toată lumea să plătească impozitul pe venit. Asta chiar dacă eşti mare vedetă recentă care cîntă la nunţi sau om de afaceri cu patenta la subsuoară. Numai că şi mediul în care trăim nu prea stimulează plata tuturor impozitelor cu zîmbetul pe buze. Şi avem în consecinţă un tărîm al evaziunii fiscale şi al „contabilităţii duble”.
XS
SM
MD
LG