Linkuri accesibilitate

Investitorii occidentali se retrag din energetica bulgară


Statistică arată o scădere drastică a investițiilor străine în Bulgaria, de patru ori în comparație cu 2008, însă autorităţile rămân optimiste.




Economia bulgară nu pare că s-ar afla în cea mai bună formă nici ea şi nu numai pentru că este legată, ca toate economiile europene de evoluţiile de pe piaţa euro, dar pentru că o parte din investitorii străinii s-au decis să părăsească ţara, nu în ultimul rând, din cauza corupţiei, aşa cum ne spune de la Sofia, Petio Petkov.

Politica economică incoerenta a partidului „Cetățeni pentru dezvoltarea europeană a Bulgariei”, condus de ex-generalul de poliție Boiko Borisov, a stat la baza retragerii unor mari investitori în energetica precum E.ON și RWE din Germania, „Enel” din Italia și „Toshiba” din Japonia, constată cotidianul sofiot „Sega” (Acum). La aceasta se adaugă corupția în etajele superioare ale puterii și presiunile populiste de tot felul.

Alte câteva companii mari se pregătesc de a părăsi Bulgaria ca o reacție la amendamentele la Legea surselor energetice neconvenționale. Guvernul Borisov a modificat aceasta lege cu un an în urmă ceea ce a avut ca efect retragerea japonezilor din „Toshiba”. Proiectul japonez de parc voltaic a fost prezentat până nu de mult drept un exemplu cum sunt aplicate tehnologiile de vârf în sectorul energiei verde.

La începutul lui decembrie au plecat germanii din concernul E.ON care au vândut pachetul majoritar în regională energetică „Nord-Est”. Un alt concern german – RWE, și-a închis reprezentanța la Sofia. În finele lui iunie s-a retras compania „Enel”.

„AES Wind Power” și-a transferat reprezentanța din Sofia la Varșovia de unde își conduce parcul eolian construit în zona orașului Balcik.

Ca o reacție la noile amendamente la Legea pentru energiile neconvenționale au renunțat la idea de a investi în acest sector două companii sud-coreene.

Statistică națională informează despre scăderea drastică a investițiilor străine – de 4 ori în comparație cu 2008. În perioada ianuarie-octombrie investițiile directe au fost de numai 668 de milioane de euro – adică 1,7% din PIB. La începutul secolului acest indicator a fost de 10 ori mai mare – 17% din PIB.

Guvernanții însă rămân optimiști. Ministrul economiei, energeticii și turismului Traicio Traikov a declarat că scăderea se datorează retragerii cumpărătorilor de apartamente și case de vacanță din Marea Britanie, Irlanda și alte țări europene.
XS
SM
MD
LG