Linkuri accesibilitate

Economia românească şi obişnuinţa tonului pesimist (Adevarul, EvZ, 22)



Intr-un interviu acordat cotidianului Adevarul, reprezentantul Romaniei la Fondul Monetar International, Mihai Tanasescu, exprima temerea ca Romania ar putea fi clatinata economic de criza mondiala, cumulata sau nu, in functie de intelepciunea autoritatilor de la Bucuresti, cu alunecari populiste in politica interna. Anii electorali exercita o presiune foarte mare in Europa si oficialul FMI atrage atentia ca batranul continent se vede de peste Ocean ca „vulnerabil” si „cu multe riscuri”. In acelasi timp, spune el, politicienii europeni nu constientizeaza suficient ca pot crea vulnerabilitati intregii lumi. Invitatul ziarului Adevarul reconfirma soliditatea si credibilitatea sistemului bancar romanesc, care ar fi fost prezervate prin politicile prudente ale Bancii Nationale. El recomanda un ton realist in dezbaterile publice si politice din Romania. A atras atentia corpului de experti ai FMI tonul devastator, de iminenta catastrofa, pe care il propaga televiziunile, or, spune Tanasescu, acesti experti considera ca Romania a facut eforturi care trebuie laudate si comunicate corect, prin consecintele lor benefice.

In editorialul ziarului Evenimentul zilei, Nicoleta Savin chiar isi propune sa rupa obisnuinta tonului pesimist, pentru ca se apropie Craciunul. Articolul sau propune politicienilor o idee: un program national de articulare a eforturilor romanilor performanti care traiesc si muncesc in strainatate. Partidele politice ar trebui sa-si trieze drastic clientela si sa parieze pe romanii de succes, pe o „reunire a fiilor ratacitori” – nu risipitori, pecizeaza editorialista.

Asemenea minuni nu par insa tocmai posibile, judecand dupa editorialul saptamanalului 22, semnat de Andreea Pora, si in care recentul verdict de achitare a lui Adrian Nastase in dosarul de coruptie Matusa Tamara este privit ca piatra tombala peste anticoruptie. Fostul premier social-democrat a fost suspectat de coruptie pentru ca sotia sa a carat la banca 400.000 de euro cash, sustinand ca e vorba de o mostenire de pe urma unei matusi. A fost achitat, iar deznodamantul este pus in oglinda cu verdictul justitiei franceze in cazul fostului presedinte Jacques Chirac. Acesta a fost condamnat recent la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru un delict comis inainte de a fi sef de stat si de pe urma caruia nu a avut foloase materiale. Magistratii de la Paris nu s-au lasat intidimidati nici de varsta inaintata, nici de starea precara de sanatate a lui Chirac. Solutia justitiei din Romania inc azul Nastase se afla la polul opus. Andreea Pora crede ca mesajul transmis romanilor este ca Nastase a fost, citam, „managerul de succes al coruptiei institutionalizate. Una care a traversat generatiile si guvernarile”.
XS
SM
MD
LG