Linkuri accesibilitate

Şi a zis Iliescu să fie dreptate! Şi a fost dreptate!


Neculai Constantin Munteanu
Neculai Constantin Munteanu

N.C.Munteanu: Un sistem de impunităţi în care judecătorii îşi dau mâna cu oligarhia politică şi financiară pusă pe îmbogăţire din bani publici.



Aidoma Creatorului care la începutul lumii a cerut să fie lumină, şi a fost lumină, Ion Iliescu a cerut să se facă dreptate şi dreptate s-a făcut. Arogantul Adrian Năstase, pentru care Ion Iliescu inventase expresia capitalismul de cumetrie, şi alţi doi presupuşi complici ai acestuia - deputatul Ristea Priboi şi Ioan Melinescu, fostul şef al Oficiului Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor – au fost achitaţi în dosarul de corupţie Mătuşa Tamara. „Faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii”, a constatat tribunalul.

Pe scurt, este adevărat că Adrian Năstase l-a pus în fruntea Oficiului pe Ioan Melinescu, dar nu s-a dovedit că aceasta a fost răsplata pentru distrugerea unui dosar de spălare de bani, pe numele Danei Năstase, prin urmare nu s-a săvârşit nici o infracţiune.

Aşadar, Adrian Năstase este curat, luminat, ca argintul strecurat. Şi dacă fostul securist Ristea Priboi a fost achitat pentru complicitate la luare și dare de mită, magistraţii susţinând că fapta nu există, atunci poate că nici mătuşa Tamara n-a existat, chiar dacă, la peste 90 de ani, vindea şi cumpăra imobile de milioane de euro şi vira în contul soţiei lui Adrian Năstase sute de mii de dolari rezultaţi din vânzarea de tablouri, bijuterii și manuscrise rare, deşi e greu de bănuit cum de a putut acumula asemeannea valori dintr-o pensie modestă.

Sentința a bucurat multă lume, deși nu este definitivă și Direcţia Naţională Anticorupţie va face recurs. L-a bucurat pe Adrian Năstase, care, cu gândul la alte două procese de corupție, „Trofeul Calităţii” și „Zambaccian”, se plânge de hărțuire și de dosare instrumentate politic. Bucuroși au fost Victor Ponta, care a căinat suferințele mentorului lui politic, Ecaterina Andronescu, Liviu Dragnea. Cel mai fericit, Ion Iliescu, care ceruse solidarizarea PSD cu Adrian Năstase chiar și în cazul în care ar fi fost condamnat, a dat o înaltă apreciere faptului că „instanța a judecat cum trebuie în cazul Năstase”, considerând că cele trei procese în care e implicat sunt toate niște „făcături evidente”. Amestecul lui Iliescu în treburile justiției datează de pe vremea când dădea indicații în legătură cu respectarea proprietății, iar justiția, pe atunci încă timorată de legăturile vinovate cu instituțiile de represiune ale regimului comunist, le respecta cu sfințenie.

Astăzi, deși justiția are toate atributele independenței, inclusiv salarii care s-o ferească de tentații, lupta cu corupția pare pierdută și România continuă să fie monitorizată de instituții europene de resort. Slăbiciunile organismelor create pentru a lupta cu corupția, cu dosare uneori întocmite în dorul lelii, ce pot fi ușor demontate de avocați, veroși, sunt dublate de judecatori scrupuloși în proceduri, sensibili la suferințe reale sau imaginare ale inculpaților, darnici cu amânările și care lasa să se vadă că fac parte dintr-un sistem de impunități în care își dau mâna cu oligarhia politică și financiară pusă pe îmbogățire din bani publici.
Previous Next

XS
SM
MD
LG