Linkuri accesibilitate

Grădiniţa privată: de ce nu?


O instituţie privată preşcolară ar fi o adevărată mană cerească pentru aceste localităţi uitate.Am ascultat deunăzi dialogul colegilor mei matinali cu ministrul adjunct al educaţiei, Tatiana Potîng. Şi am aflat că despre instituţiile preşcolare private nu se prea poate vorbi fiindcă ele nu figurează în structura sistemului educaţional din Moldova. Am aflat că Legea spune că învăţămîntul e gratuit şi că instituţiile de învăţămînt trebuie să fie non-profit. Iar instituţiile private de învăţămînt activează ca SRL-uri sau sînt non-profit.

Mărturisesc că mare lucru nu am înţeles din aceste explicaţii. Pe de o parte, instituţiile private nu fac parte din sistemul educaţional deşi ele educă nişte elevi, pe de altă parte, ele sînt non-profit deşi încasează nişte bani.

Stau şi mă gîndesc la liceele din capitală care încasează sume bunicele de la părinţii elevilor. Acestea ce sînt în realitate? Ele nu sînt licee private? Ele fac parte din structura sistemului educaţional? Ele oferă un învăţămînt gratuit? Şi dacă sînt nişte simple SRL-uri ele nu au de-a face cu afacerea privată?

Şi ce instituţie non-profit e aceea căreia studenţii îi plătesc bani conform unor contracte? Aşadar, e limpede că lucrurile sînt confuze. Dar nu despre asta am vrut să vorbesc azi. Am vrut să spun că nu ar strica să existe în unele sate moldoveneşti nişte grădiniţe private, private pe bune.

Mă refer la satele în care nu există grădiniţe, în care statul nu se va grăbi să le deschidă în epoca optimizărilor, la satele în care există copii care nu frecventează instituţii preşcolare şi în care mulţi pedagogi se ocupă cu agricultura. O instituţie privată preşcolară ar fi o adevărată mană cerească pentru aceste localităţi uitate, după părerea mea. Ar însemna noi locuri de muncă şi copii recuperaţi pentru educaţie. Asta cu condiţia că lăsăm la o parte joaca de-a non-profitul. Asemenea grădiniţe private ar trebui să aibă la bază atenţia acordată copilului şi cîştigul patronului şi educatorilor. Presupun că o grădiniţă privată la sat necesită un efort susţinut, dar ar merita să avem aşa ceva acolo unde copii sînt lăsaţi să umble Teleleu tănase.

AntiNostalgia 2 – privind spre viitor

Radio Europa Liberă organizează al doilea sezon: din nou filme documentare, dezbateri și mulți invitați din țară și din străinătate pentru a discuta despre lecțiile trecutului ca șansă de a modela un viitor diferit. Un dialog între generații, la care toată lumea este binevenită

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG