În primele 10 luni ale anului imigranții bulgari au trimis în țară 680 de milioane de euro. Numai din Spania au venit 162 de milioane. Este vorbă de transferuri bancare. Și nu toate, întrucât Banca Națională urmărește numai transferurile ce depășesc 50 de mii de euro, iar băncile comerciale nu întodeaună dau informații despre transferurile mai mici. Suma reală este cel puțin cu 50 la sută mai mare. La aceasta se adaugă banii în numerar și valoarea automobilelor de mână a doua și a mărfurilor aduse în scopul vânzării.
În aceiași perioada investițiile străine în economia bulgară s-au cifrat la 668 de milioane de euro – de 4 ori mai puțin în comparație cu 2008. Tot mai des banii imigranților sunt investiți în proprietăți imobiliare sau afaceri.
Cea mai mare parte din imigranți se află în Europa. În pofida crizei, transferurile lor se mențin la un nivel constant în timp ce investițiile străine marchează un pronunțat trend negativ. În aceste condiții banii imigranților devin o importantă sursă de formare a capitalului național.
Numai jumătate din cei aproximativ un milion două sute de mii de imigranți bulgari trimit bani în țara. O mare parte și-au adus copii și rudele cele mai apropiate în noua lor patrie, au cumpărat acolo case și au demarat afaceri.
Cea mai mare comunitate bulgară se află în Statele Unite ale Americii – 300 de mii, dintre care 50 de mii la Chicago. 170 de mii lucrează în Spania, 150 mii în Grecia, câte 100 de mii în Italia și Marea Britanie. 200 mii prestează munci sezoniere în Grecia, Belgia, Germania și alte țări din Uniunea Europeană.
Potrivit unui studiu al Academiei Bulgare de Ştiințe, 15% din populația aptă de muncă a lucrat în străinătate, în ultimii 5 ani. În ultimul timp majoritatea imigranților bulgari investesc în proprietăți imobiliare ale căror prețuri au scăzut simțitor după 2008. O mare parte din casele și apartamentele sunt închiriate.
10% din transferurile bănești reprezintă investiții în educația copiilor.