Linkuri accesibilitate

Retrospectiva 2011: Politica externă a Moldovei


„Guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică și cu comunicarea."


O discuție bilanț între Vasile Botnaru și experții Leonid Litra și Radu Vrabie.

Leonid Litra: ,,La modul general se poate spune că anul 2011 a fost unul foarte consistent în materie de politică externă. Evenimente foarte multe, vizite la nivel înalt pe dimensiunea cu SUA am avut vizita lui Biden, pe dimensiunea cu Transnistria, dacă o putem considera politică externă, am avut reluarea negocierilor oficiale, cu Uniunea Europeană am început implementarea acestui plan privind liberalizarea regimului de vize. Deci, practic, anul 2011 a fost hârtia de turnesol pentru promisiunile date din 2009 și 2010.”

Europa Liberă: Dar asta sub aspect cantitativ, dar sub aspecte de efecte ale acestor vizite ce se poate spune?

Leonid Litra:
,,Cred că deocamdată n-au fost transformate rezultatele acestor negocieri, ale acestor vizite în politici concrete pentru că probabil prea puțin timp a fost pentru acest lucru. Deși unele lucruri deja trebuia să aibă efect. Bănuiesc că multe din aceste lucruri nu s-au întâmplat anume din considerentul că peisajul intern, sau atmosfera internă nu permite acest lucru.”

Europa Liberă: Domnule Radu Vrabie, guvernării precedente, comunistă, i se reproșa că nu avea suficientă consecvență, cel puțin pe termen lung. Guvernarea actuală este consecventă? Își onorează promisiunile în fața partenerilor externi?

Leonid Litra, Radu Vrabie
Leonid Litra, Radu Vrabie
Radu Vrabie: ,,Anul 2011 a fost înjumătățit. Prima parte a anului, pe fundalul alegerilor din 28 noiembrie 2010, Alianța pentru Integrare Europeană a primit un suport masiv - și vizita lui Biden, și alte vizite importante, care au fost în Republica Moldova, declarații. Însă anul 2011, partea a doua a lui, s-a caracterizat prin expresia lui Nicolae Titulescu: ca să am o politică externă bună, am nevoie de o politică internă.

Deci, ceea ce s-a întâmplat în politica internă a torpidat, ca să spunem așa, rezultatele pe politica externă. Pentru că acele promisiuni și acele reforme, pe care guvernarea actuală a încercat să le facă de multe ori s-au împiedicat din cauza anumitor chestiuni interne. Anumite lupte din interior și anumite neînțelegeri care au apărut, mă refer aici la pachetul de legi privind anti-discriminarea.

Putem să spunem că Guvernul actual este unul consecvent, însă în același timp este un guvern cu mari probleme la capitolul intern, ceea ce îl împiedică să-și rezolve acele probleme pe plan exterior și să respecte acele promisiuni pe exterior.”

Europa Liberă: Guvernul nu este de invidiat pentru că de multe ori trebuie să balanseze, să oscileze, să facă chiar patinaj artistic între Est și Vest.

Radu Vrabie:
,,Eu cred că guvernele publice în Moldova, nu doar acesta, au o problemă cu gândirea strategică și cu comunicarea. La ce mă refer? La faptul că de multe ori pe anumite dosare nu avem o strategie foarte clară. Suntem mai degrabă reactivi decât pro-activi în acțiunile noastre. De aceea deseori nimerim în niște situații în care, încercând să nu supărăm nici Estul, nici Vestul luăm niște decizii de compromis. Iar deciziile de compromis de cele mai multe ori sunt trunchiate. Și asta afectează imaginea noastră în exterior.

În problema comunicării mă refer la faptul că de multe ori acele programe, acei bani, acele inițiative care vin din partea Uniunii Europene sunt valorificate destul de slab pe piața mediatică internă. Deseori populația nu prea știe ce se întâmplă și cu ajutorul cui se întâmplă aceste lucruri și de aceea avem și rezultatul pe care-l avem cu interesul față de Uniunea Europeană. Pur și simplu populația nu reușește să înțeleagă de ce Uniunea Europeană ne este favorabilă. Am tot vorbit de vize, de pașapoarte, de posibilitatea de lucru, dar cam atât. Probabil populația are nevoie de niște rezultate pe termen scurt, iar Guvernul trebuie să fie acel care trebuie să aibă o strategie cum să prezinte aceste rezultate în așa fel ca programul de integrare europeană să meargă pe o traiectorie ascendentă.”

Leonid Litra: ,,Ei de fapt au nevoie ca aceste rezultate să le simtă și nu să le audă. Bine, putem spune că anul 2011 a făcut ca Guvernul să fie mai predictibil în materie de politică externă. Dar în același timp nu a reușit să îndeplinească acele obiective pe care și le-a propus. Ba mai mult ca atât: anul 2012 probabil va fi reținut în istoria noastră ca anul când erodarea ideii de integrare europeană a avut loc, când s-au înjumătățit, cel puțin așa arată sondajele, s-au înjumătățit părerile despre Uniunea Europeană. Asta este pe departe un moment de turnură, un moment de retragere de pe anumite idei.”

Europa Liberă: Domnule Litra, dar se aștepta ca oamenii care vor fi circulând în zona de frontieră și se contabilizau cam un milion de cetățeni, care vor beneficia de aceste adeverințe și vor intra pe teritoriul românesc, alias european, care ei să fi devenit avocații integrării europene. S-a întâmplat lucrul acesta?

Leonid Litra:
,,Am impresia că cei care circulau anterior circulă și acum. Nu am o statistică câte permise de mic trafic la frontieră s-au eliberat, dar probabil că cei ce fac acest lucru nu sunt majoritatea. A propos, și în rândul celor care circulă avem o stare de supărare pe alocuri, pentru că ei încă sunt sortiți pe alocuri unui tratament, considerăm noi, inegal, sau discriminatoriu, pentru că poți merge doar pe aceeași distanță în România. Dar problema în fond este că am reușit în 2011 să facem lucrurile pe jumătate.”

Vasile Botnaru
Vasile Botnaru
Europa Liberă: Experții spun că politica externă își are finalitate atunci când merge mână în mână cu exporturile, de exemplu. Sub acest aspect, dar nu numai, pe care direcție credeți că în 2011 s-a reușit o politică externă productivă? Cel puțin sub aspectul exporturilor, sau a relațiilor economice externe. Și unde încă mai sunt bușoane, domnule Vrabie?

Radu Vrabie:
,,N-am văzut în anul 2011 o schimbare spectaculoasă a exporturilor, o îmbunătățire a relațiilor.”

Europa Liberă: Cel puțin nu s-a întâmplat un nou Onișcenko, nu?

Radu Vrabie:
,,Nu s-a întâmplat un nou Onișcenko, dar, bun, la starea la care s-a adus relația cu vinurile în Federația Rusă este puțin probabil ca să se mai întâmple. La noi mai avem și o problemă de lucru între politic și economia reală. În cazul vinificatorilor, cred că ei sunt cei mai alintați, dacă îmi permiteți să spun așa, de către Guvern, pentru că Guvernul practic trebuie să le rezolve toate problemele cu care se confruntă ei. În același timp avem o serie de companii, care pătrund pe piața europeană de sine stătător, stabilesc relații. Nevrând să fac publicitate pentru cineva, dar am văzut cu toții ,,Alba”, cu ,,Prezident”, deci sunt o serie de companii care își dezvoltă singure această linie de export și asta este bine. Eu cred cu cât partea economică, cu cât agenții economici vor fi mai independenți și vor încerca să-și rezolve singuri anumite probleme, cu atât mai puțin vom fi afectați de anumite chestiuni de ordin politic.”

Leonid Litra: ,,În comparație cu 2010 eu știu că au crescut exporturile practic pe toate dimensiunile pentru că 2010 a fost mai prost, a fost mai post-criză. Dar avem de exemplu contractul cu Gazpromul și este nu doar o chestiune economică. Este o chestiune de politică externă, este o chestiune strategică, care nu este încă finalizat, pentru că ne-am ciocnit de aceste interese diferite. Și așa cum spuneați, Republica Moldova este în situația să jongleze, pentru că acel pachet al treilea energetic, pe care l-a semnat Republica Moldova și acele interese pe care le are Gazpromul.”

Europa Liberă: Spuneți în două cuvinte ce înseamnă asta, că tot spunem dar oamenii nu știu cu toții.

Leonid Litra:
,,Înseamnă separarea distribuției, aprovizionării.”

Europa Liberă: Adică demonopolizarea.

Leonid Litra:
,,Demonopolizarea, crearea unui sistem de control, astfel încât nimeni să nu poată.”

Europa Liberă: Minimă concurență.

Leonid Litra:
,,Maximă concurență.”

Europa Liberă: În cazul Gazpromului - minimă.

Leonid Litra:
,,În cazul Gazpromului minimă, desigur.”

Radu Vrabie: ,,Eu vorbeam la capitolul exporturi, pentru că Ministerul de Externe poate să promoveze anumite produse, însă ele trebuie să fie calitative. Dacă ele nu vor fi calitative, poți să le promovezi, să faci booklete cât vrei tu, dar dacă materialul nu e calitativ, nu poate să concureze pe piețele exterioare. Cât privește importul la gaz, iarăși noi avem o problemă de strategie, normal că e influențat de dorința Rusiei de a utiliza acest instrument ca unul politic. Eu tot auzeam pe parcursul anilor că iată, noi nu trebuie să supărăm Rusia că altfel ne mărește prețul la gaz. Acum avem un preț european, decent, plătim bani mari pentru gaz, însă atitudinea asta de inferioritate față de Rusia perzistă încă în mințile noastre. De aceea eu cred că noi trebuie să facem un anumit salt psihologic, să înțelegem: cu toate că Republica Moldova este o țară mică, cu toate că suntem dependenți, avem o relație economică cât de cât corectă și demnă pentru noi înșine.”

Europa Liberă: Ei, o soacră bună întotdeauna are ce să-i reproșeze unei nurori - știm asta de la Druță. Și totuși dacă ar fi în câteva cuvinte să ne spuneți, cu titlu de performanță ce ați putea aduce drept exemplu? Bunăoară - inițierea negocierilor pe acordul de liber schimb, sau promisiune nouă a ministrului de Externe, că moldovenii vor avea circulație fără vize într-un timp previzibil, în caz contrar își dă demisia. Ce performanță ați aduce-o drept emblemă a politici externe, domnule Vrabie?

Radu Vrabie: ,,Totuși, m-aș referi la reluarea negocierilor în formatul 5+2, pentru că reluarea acestor negocieri s-a făcut n condiții mult mai grele decât în raporturile cu Uniunea Europeană. Dacă Uniunea Europeană este un partener credibil, care încearcă să ne ajute, în cazul cu Transnistria și cu Federația Rusă a fost făcut un efort extrem de mare de către diplomația moldovenească, de către Biroul de reintegrare, de vicepremierul pentru reintegrare. Și mai ales ținând cont și de resursele minime cu care activează această direcție, eu cred că este o performanță foarte mare.”

Europa Liberă: Domnule Litra?

Leonid Litra:
,,Cred că este performanță implementarea planului de acțiuni privind liberalizarea regimului de vize. O performanță moderată, n-am făcut tot ceea ce ne-am propus în 2011. Dar am făcut mult mai mult decât a făcut Ucraina în aceeași perioadă și asta este cumva un punct de referință. nu că am fi cei mai buni din clasă. Probabil coeficientul din clasă este mic, dar așa cum suntem doar doi elevi în clasă, ne putem permit să comparăm.
XS
SM
MD
LG