Linkuri accesibilitate

Va trebui să fim foarte insistenţi şi să găsim remedii la această situaţie


Hotărîrile Consiliului Superior al Magistraturii sînt considerate demoralizante.



Curtea Constituțională a restabilit săptămâna aceasta beneficiile judecătorilor la pensionare ca ieșirea la pensie cu 12 ani mai devreme, contribuția la sistemul de pensii cu 15 ani mai puțin și mărimea pensiei de 80% din salariu, adică un procentaj dublu decât în cazul oamenilor de rând. Astăzi, Curtea a anulat legea anti-raider adoptată de guvern în lumina atacurilor de vara trecută din sistemul bancar. Iar judecătorul care decisese deposedarea investitorilor străini de acțiunile deținute la băncile moldovenești și-a păstrat funcție printr-o decizie luată marți de Consiliul Superior al Magistraturii. Liliana Barbăroșie s-a interesat care poate fi impactul acestor evenimente asupra proaspăt adoptatei strategii de reformă în sistemul de drept menită, între altele, să combată corupția și să redea încrederea cetățenilor în justiție.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, se declară profund dezamăgit de decizia Consiliului Superior al Magistraturii de a se limita la aplicarea unei mustrări celui ce era cât pe ce să-i deposedeze pe
Oleg Efrim, ministrul justiției
Oleg Efrim, ministrul justiției
investitorii străini de la Agroindbank, cu păstrarea funcţiei de magistrat. Ar fi un semn al slăbiciunii Consiliului Superior al Magistraturii, instituţie pe fermitatea căreia guvernul mizează în primul rând în refoma pe care a iniţiat-o în justiţie:

„S-ar putea întâmpla ca în rezultatul „cazului Nogai” să avem „fenomenul Nogai”. Este un semnal foarte prost adresat judecătorilor. Eu cred că acest judecător a săvârşit o abatere foarte gravă pentru care merita să fie demis. Acum nu ştiu ce ar mai trebui să săvârşească un judecător ca să fie demis. Rolul CSM este crucial în reformă. Această decizie ar putea să însemne că CSM nu este gata să dea semnale tari pentru judecători să nu încalce legea.”

Aproape la fel l-a dezamăgit pe ministrul Efrim şi decizia de astăzi a Curţii Constituţionale de a invalida hotărârea de guvern care oferea Băncii Naţionale împuterniciri sporite la controlul tranzacţiilor cu acţiuni bancare. Guvernul decisese astfel după ce mai multe bănci moldovenești ar fi fost deposedate ilegal de acțiuni prin așa numitele atacuri de tip raider, dar a făcut uz de procedura de asumare a răspunderii în faţa Parlamentului. Curtea spune că încălcând această procedură:

„Eu am o altă opinie. Eu cred că nu a fost nimic încălcat nici ca procedură. Guvernul nu este vinovat că Parlamentul nu s-a convocat. Nu ne-am aşteptat că o să fie uşor. Dar observaţi şi dv. că majoritatea intervenţiilor legislative sunt declarate neconstituţionale de Curte. Aşa că va trebui să fim foarte insistenţi şi să găsim remedii la această situaţie, ” spune Oleg Efrim.

Cât priveşte restabilirea beneficiilor la pensionare ale judecătorilor, pe care guvernul a încercat să le anuleze la pachet cu ale altor categorii favorizate la pensii, ministrul Efrim ar fi gata să vadă partea plină a paharului:

„Pensia trebuie să-i asigure magistratului un trai decent şi după încheierea activităţii. Justiţia nu poate să fie ieftină, or o justiţie ieftină duce la situaţia pe care o avem astăzi.”

Şi expertul Ion Dron, directorul Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, crede că statul nu ar trebui să-i lipsească pe magistraţi de beneficiile sociale:

Avocatul Ion Dron
Avocatul Ion Dron
„Eu pot să fiu bănuit de subiectivism, pentru că am activat 14 ani ca magistrat. Dar dacă îi lipsim pe judecători de acest pachet social, lucrurile devin grave. Întotdeauna pachetul social trebuie să fie atractiv. Să ne uităm la vecini. În România, de exemplu, în urma reformei, acest pachet a devenit şi mai solid. Eu cred că ar trebui să ne gândim şi la mici concedii pentru magistraţi, după pronunţarea unor decizii foarte dificile. S-a produs o greşeală şi în raport cu poliţiştii. Nu oricine riscă cu viaţa la locul de muncă.”

Cât despre decizia CSM de a-l lăsa în funcţie pe judecătorul Nogai, Ion Dron găseşte demoralizatoare această măsură şi critică magistraţii din acest consiliu mai ales pentru netrasparenţă: colegiul disciplinar recomendase destituirea acestui judecător, iar CSM nu a explicat de ce nu a luat în calcul această recomandare:

„Dacă CSM are alte date decât colegiul disciplinar, atunci să le facă publice. Atâta timp cât nu vor face acest lucru, avem dreptul să bănuim că membrii acestui consiliu s-a ghidat de alte interese decât interesele justiţiei. ”

Iată însă ce crede expertul despre impactul acestor evenimente asupra viitoarei reforme a justiţiei:

„Strategia adoptată nu demult a fost elaborată pentru UE, nu pentru Republica Moldova. Fiindcă aici e necesară o reformă a puterii judecătoreşti, nu a sistemului. Sunt două chestiuni diferite. Deocamdată noi avem doar 2 puteri în stat, iar a 3 nu funcţionează cum spune Constituţia. Că dacă ar funcţiona, funcţia de preşedinte al CSJ nu s-ar repartiza pe criterii politice”, ne-a spus Ion Dron.
Previous Next

XS
SM
MD
LG